Седемте страни членки на Г-7 (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада) се споразумяха да увеличат приноса си във финансирането на действия, свързани с климата, и да изпълнят обещанието си за осигуряване на 100 млрд. долара годишно за подпомагане на по-бедните страни да намалят въглеродните емисии и да се справят с глобалното затопляне, но природозащитници подчертаха, че липсвали твърди обещания за предоставянето на финансовата помощ, информира "Ройтерс".

Г-7 призова също и други развити страни да се включат в усилието, допълва агенцията, позовавайки се на общото изявление след тридневната среща на Г-7 в Корнуол, Югоизточна Англия.

Отново потвърждаваме колективната цел на развитите страни заедно да осигуряваме по 100 млрд. долара годишно до 2025 г. от държавни и частни източници, в контекста на съдържателни действия и прозрачност, уверяват страните членки на Г-7, като наред с целта за финансиране за климата, те обявиха планове, афиширани като спомагащи за ускоряване на финансирането на инфраструктура в развиващите се страни и преминаване към възобновяеми и устойчиви технологии.

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Климатичните промени и загубата на биоразнообразие са невидими заплахи за нашето бъдеще

Ала природозащитни групи настояха, че в обещанието - в копие на проектокомюнике от срещата, видяно от "Ройтерс" - липсват подробности, най-важното - сума за увеличенията. Говорител на британския премиер Борис Джонсън уточни, че отделните страни се очаквало да определят размера на увеличенията "след време".

В изявление, публикувано късно в събота, домакинът на Г-7 Джонсън увери: "Защитата на нашата планета е най-важното нещо, което ние като ръководители да направим за нашите хора. Като демократични страни ние носим отговорност да помогнем на развиващите се страни да се възползват от предимствата на чистия растеж чрез справедлива и прозрачна система. Г-7 има безпрецедентна възможност да стимулира глобална Зелена индустриална революция, с потенциал да промени начина ни на живот."

Някои природозащитни организации не бяха впечатлени от обещанията за климата.

Катрин Петенгел, директор на Climate Action Network, настоя, че Г-7 се е провалила да се справи с предизвикателството да се споразумее за конкретни ангажименти за финансиране на климата.

Германия залага още по-амбициозни цели за климата

Германия залага още по-амбициозни цели за климата

Германия няма да има нетни емисии на парникови газове към 2045-а

"Надявахме се, че лидерите на най-богатите страни в света ще излязат от тази седмица, давайки обещаните пари", изтъкна тя.

Тасним Есоп, изпълнителен директор на Climate Action International, изиска, че богатите страни трябва да "поставят нови и допълнителни финанси на масата".

Развитите страни се договориха в ООН през 2009 г. да допринасят заедно със 100 млрд. долара всяка година до 2020 г. за финансиране на климата за по-бедните страни, много от които изпитват затруднения с надигащи се морета, бури и суши, влошени от климатичните промени.

Тази цел не беше изпълнена отчасти заради пандемията от коронавируса, която също така принуди Великобритания да отложи Конференцията на ООН за климатичните промени (COP26) за по-късно тази година.

Глобалният икономически отговор на климатичните промени: какъв е планът?

Глобалният икономически отговор на климатичните промени: какъв е планът?

Борбата с климатичните промени ще бъде от полза за икономическия растеж в световен мащаб

Г-7, според копието на проекта за комюнике, заявява също, че 2021 г. трябва да бъде "повратна точка за нашата планета" и да се ускорят усилията за намаляване на емисиите на парникови газове и да се запази целта за таван на глобалното затопляне от 1,5 градуса в сравнение със средната световна температура отпреди индустриалната епоха.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че лидерите на Г-7 са се договорили за постепенно изваждане от употреба на въглищата. "Споразумението на Г-7 за прекратяване на глобалното финансиране на въглища е голямо постижение и изпраща силно послание към света", написа Фон дер Лайен в "Туитър".

Но имаше малко подробности за това как ще успеят да намалят емисиите, при липса на конкретни мерки за прехода към електрически превозни средства.

Петенгел заяви, че е обнадеждаващо, че лидерите осъзнават важността на климатичните промени, но думите им трябва да бъдат подкрепени със специфични действия за намаляване на субсидиите за изкопаеми горива и прекратяване на инвестициите в проекти като нови петролни и газови находища, както и финансиране за климата.

Байдън определи за "морален и икономически императив" действията за климата

Байдън определи за "морален и икономически императив" действията за климата

САЩ, Япония и Канада обещаха голямо съкращаване на парниковите емисии

Прочутият британски природозащитник и натуралист Дейвид Атънбъро заяви пред Г-7, че борбата с климатичните промени сега е колкото политическо, толкова и научно предизвикателство.

"Ние знаем в детайли какво се случва на нашата планета и знаем много от нещата, които трябва да направим през това десетилетие", каза той в записано видеообръщение.

"Справянето с климатичните промени сега е колкото политическо и комуникационно предизвикателство, толкова и научно или технологично. Ние имаме уменията да се справим с тях навреме, всичко, от което се нуждаем, е глобалната воля да го направим", настоя Атънбъро.

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

Закон за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55%