Решението на САЩ да свалят китайски балон сериозно е навредило на отношенията между двете страни. Това заяви в понеделник китайското външно министерство, цитирано от АФП.

Самолетът, който според Вашингтон е шпионски балон, е прекарал няколко дни в полет над Северна Америка, което накара Съединените щати да отменят планираното посещение в Пекин на държавния секретар Антъни Блинкън.

Вашингтон в събота заяви, че боен самолет го е свалил край бреговете на Южна Каролина, поради това, което нарече "неприемливо нарушение" на американския суверенитет от Пекин.

САЩ свалиха шпионския китайски балон

САЩ свалиха шпионския китайски балон

Решението е на властите

Пекин протестира срещу този ход, твърдейки, че балонът е цивилен самолет, който е излетял от курса, и в неделя подаде официална жалба до посолството на САЩ в Китай.

"Действията на Съединените щати сериозно повлияха и навредиха на усилията и напредъка на двете страни в стабилизирането на китайско-американските отношения след срещата в Бали", каза заместник-министърът на външните работи Сие Фън в жалбата, според изявление на външното министерство.

Той имаше предвид среща на върха между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин през ноември.

В изявлението се добавя, че Пекин "следи внимателно развитието на ситуацията" и "си запазва правото да предприеме допълнителни необходими реакции".

Представители на Пентагона в петък описаха дирижабъла като "балон за наблюдение на голяма надморска височина", добавяйки, че Вашингтон е предприел стъпки да го блокира от събирането на чувствителна информация.

Ден след като представители на Пентагона казаха, че друг балон е бил забелязан някъде над Латинска Америка, представители на военновъздушните сили в Колумбия казаха, че обект с "характеристики, подобни на тези на балон" е бил открит в петък и "наблюдаван, докато не напусне националното въздушно пространство".

Блинкън отлага пътуването до Пекин заради китайския балон над САЩ

Блинкън отлага пътуването до Пекин заради китайския балон над САЩ

Очакваше се той да разговаря със Си Дзинпин за стабилизиране на отношенията