Глобално социологическо проучване, проведено сред 45 страни, които обхващат почти 75% от населението на света, показва, че Хилъри Клинтън е предпочитана пред Доналд Тръмп във всички страни с изключение на две: Русия и Палестина.

Проучването е проведено в периода август - септември сред общо 44 194 мъже и жени. 

Клинтън е изключително популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка. Доналд Тръмп е популярен в Русия и Китай.

69% по света казват, че това кой ще бъде президент на САЩ ще има високо или много високо влияние върху техните страни.

78% в целия свят препоръчват на следващия американски президент да не се води само от местни американски интереси, но и от интересите на целия свят, или да се даде равен приоритет както на местни, така и на глобални проблеми.

Само 16% от световната общественост съветва следващия американски президент да поставя Америка на първо място, пренебрегвайки глобалните проблеми. Американската общественост, от друга страна, е много повече в полза на американски-ориентирана политика - тази гледна точка се споделя от 61% от американските граждани.

България се нарежда сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но е сравнително ниска в сравнение с другите страни по света. У нас 51% казват, че биха гласували за Клинтън, 26% за Тръмп, а останалите се затрудняват да отговорят. Така се получава нетна стойност на подкрепа 25 (51% - 26%). България се нарежда на 38-мо място.

31% оценяват влиянието на изборите в САЩ у нас като много високо, 19% - като високо, 19% - като ниско, 11% - като никакво. Останалите се затрудняват да отговорят.

Най-чувствителен (49%) у нас е делът на онези, които казват, че бъдещият американски президент трябва да обръща внимание и на интересите на американския народ, и на тези на хората по света.

Сред младите българи има по-ниска ориентираност и по-високо объркване, а сред по-възрастните чувствително води Клинтън. Клинтън получава и подчертано женски вот. Няма съществени партийни различия. Хората с по-високо образование в по-голяма степен смятат, че изборите в САЩ имат значение за България.

Изследването тази година бе проведено от УИН/“Галъп интернешънъл“ в 68 страни по целия свят.