митинг По улиците на световните столици, хиляди граждани излязоха на антивоенни митинги срещу евентуална война в Ирак. По данни на Би Би Си в Лондон над половин милион души ще се съберат в Хайд парк, за да демонстрират в подкрепа на мира.

Известната американска гражданска организация “Акция за мир” смята, че тези мероприятия ще бъдат “най-мащабните в историята” съвместно координирани акции на организации от Северна Америка, Западна и Източна Европа, Азия и Австралия.

Само в САЩ в протестите ще вземат участие над 100 неправителствени, младежки, религиозни и друг вид организации. Независимо от изказванията на Колин Пауъл в Съвета за сигурност на ООН, “администрацията до момента не е доказала необходимостта от военна акция в Ирак и речта на Пауъл не успя да убеди скептично настроените членове на Съвета за сигурност. Това се казва в изявлението за изпълнителния дериктор на “Акция за мир” Кевин Мартин.

Бликс и Барадей: Има надежда, че ще разоръжим мирно Ирак

митингАнтивоенните манифестации обхващат Берлин, Париж, Рим, Кейптаун, Атина, Токио, Дъблин, Сан Франциско, Амстердам, Торонто и редица други градове.

Първи по улиците излязоха жителите на Нова Зеландия. Самолет на Greenpeace развя огромен транспарант “Не на войната, мир – веднага!”.

А съвременна Великобритания не познава демонстрации като днешната от войната във Виетнам до сега. Днешната акция на Острова мина под лозунгите “Не на нападението над Ирак”, “Свобода за Палестина”. Със специални влакове и автобуси хиляди британци от цялата страна се събраха в Лондон.

В Хайд парк пред множеството говориха евродепутати и членове на палатата на общините, както и кметът на Лондон Кен Ливингстън. В лондонската полиция са отменени всички отпуски и почивки и за охрана на демонстрантите са мобилизирани 3.5 хиляди представители на реда.

100 хиляди души от 70 германски града се събраха в столицата Берлин на антивоенна демонстрация против акция срещу Ирак. Наблюдатели коментират, че това е най-мащабната демонстрация в Германия за последните 20 години.

митингСред протестиращите са и трима министри от германския кабинет – министърът на екологията, член на партията на “Зелените” Юрген Тритин, министърът на земеделието Ренате Кюнаст и министърът по въпросите на развитието - социалдемократа Хайдемари Вичорек-Цойл. Те се включиха в демонстрациите въпреки настоятелната молба на канцлера Шрьодер да не правят това.

Около 400 автобуса с участници в манифестациите пристигнаха от други градове и се разположиха в най-големите паркове на столицата, както и на централния площад Александер-плац.

В ранния следобед две огромни колони – от западната и източна част на Берлин, се срещнаха и сляха, след което се отправиха към Колоните на победата на улица 17 юни, където ще се проведе самият митинг-протест срещу евентуалната война на САЩ срещу Ирак.

Първоначално митингът трябваше да се проведе пред Бранденбургската врата, но в последния момент мястото беше променено, защото стана ясно, че около историческите “врати” няма място за 100 хиляди души.



 У НАС

Протестен митинг за мирно решение на проблема в Ирак, организиран от Гражданския комитет за мир против войната, тръгна от Националния доврец на културата в София.

В комитета влизат около 30 партии и неправителствени организации. Над 2 хиляди души протестираха по булевард “Витоша”, като се очаква да приключи пред Народния театър “Иван Вазов”.

По-късно протестиращите ще приемат протестна декларация.

Над 200 души се събраха в центъра на Пловдив, за да кажат не на евентуална война срещу Ирак. Митингът е организиран от Обществен комитет за защита на мира, създаден по инициатива на Антифашисткия съюз, Младежката социалистическа организация и БСП.

От трибуната бяха издигнати призиви за социален просперитет, който може да бъде постигнат единствено като България следва вече заявеният си път към НАТО и Европейския съюз.

На митинга бяха издигнати лозунги – “Eдин човешки живот е по-голям от един барел петрол”, “Съединените щати – агресор №1”, “Не на държавния тероризъм” и “Не на НАТО”.

В Сливен също протестираха около стотина граждани. Инициативата за протеста е на французина Андре Вардьолел, бивш преподавател в сливенската Френска гимназия.

Протестириащите се събраха пред “Стария бряг” с антивоенни лозунги и карикатури на Тодор Цонев и Илия Бешков.

Предвождана от национални знамена и плакати “Не на войната”, “Буш остави хората на мира”, те поднесоха цветя на Паметника на Хаджи Димитър и направиха мирно шествие по главната улица. Пред Паметника на войводата съпругата на Андре Вардьолел българката Бойка Ненчева заяви, че всеки от протестиращи представлява единствено собствената си съвест.

Дано управниците да чуят хората от хайдушкия Сливен, призова тя. Протестиращите са от различни политически сили и неправителствени организации. Сред тях имаше и роднини на професионални войници, нежелаещи синовете им да воюват. Протестиращите сложиха началото на подписка против войната в Ирак.