Американският президент Джордж Буш определи екзекуцията на бившия иракски диктатор като „изключително важно събитие" по пътя на изграждането на иракската демокрация.
Той обаче предупреди, че със смъртта на Саддам Хюсеин насилието в страната няма да престане.
То (бел. ред. насилието) е завещано на иракчаните, но те трябва да продължат напред след десетилетията потисничество, смята още Джордж Буш.

Британският външен министър Маргарет Бекет от своя страна подкрепи факта, че бившият диктатор е бил изправен пред съда за извършените от него престъпления.

Според австралийския премиер Джон Хауърд диктаторът е получил справедлива присъда.
Има нещо героично в това една изстрадала страна да осигури справедлив процес на своя мъчител, допълва Хауърд.
Пред журналисти австралийският премиер коментира екзекуцията като „опит на страната да прегърне демокрацията".

Европейската комисия в лицето на комисаря Луис Мишел обяви, че екзекуцията е варварско деяние.

Надявахме се, че тази екзекуция няма да бъде реализирана и сме разочаровани от нейното изпълнение, заяви индийският външен министър Пранаб Мукхержи.
Надяваме се, че това злощастно събитие няма да се отрази на мирния процес и нормализирането на Ирак, допълни той, цитиран от АП.

Либия от своя страна обяви 3-дневен национален траур заради екзекуцията на Хюсеин. Според властите Саддам е бил жертва и мъченик, ето защо знамената на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина.

В Кувейт и Иран приветстваха смъртта на бившия иракски лидер, който поведе войни срещу двете страни, предаде АП.

От Йордания, където се намират поддръжници на Саддам,  бе разпространено изявление, в което той се назовава като мъченик, а в южния йордански град Карак, известен със съпричастността си към Саддам и неговата партия, в няколко джамии бе отслужен молебен за мъртвите в памет на бившия лидер.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди определи екзекуцията на бившия диктатор като „трагедия".
Той изрази тревогата си, че тя може да стане причина за нова вълна от насилие.
Екзекуцията на Саддам не е начинът за установяване на правосъдието в Ирак, смята говорителят на Ватикана.
Ломбарди е категоричен, че „това наказание не е справедливо, дори когато осъденият е човек, причинил толкова смърт и страдания".
Той подчерта, че католическата църква отрича смъртното наказание.

Френското Министерство на външните работи
Франция призовава всички иракчани да гледат към бъдещето и да работят за помирение и национално обединение. Повече от всякога сега целта е възстановяване на пълен суверенитет и стабилност в Ирак.
Франция, подобно на останалите си европейски партньори, се застъпва за абсолютна отмяна на смъртното наказание - коментира Френското външно министерство екзекуцията на Саддам Хюсеин.
Това решение беше взето от хората и независимата управа на Ирак.

Малайзийският външен министър Хамид Албар
Международното общество не одобрява обесването и поставя под съмнение справедливостта на извършеното.
Ние сме учудени, че те го извършиха въпреки всичко. Мисля, че това няма да остане без последствия.
„Единствено се надяваме, че те ще успеят да задържат положението. Защото конфлктът е далеч от края си. Това не може да бъде отговорът.

Италианският премиер Романо Проди
Италия е срещу смъртното наказание. Дори в такъв драматичен случай като Саддам Хюсеин, ние смятаме, че смъртното наказание не бива да бъде допускано.

Япония обяви, че ще продължи да подкрепя иракското правителство.
Очакваме Ирак да се превърне в стабилна страна, заяви премиерът Шинцо Абе, цитиран от АП. Той изтъкна, че страната е преминала през невероятни трудности и изпитания.

Иран приветства екзекуцията на Саддам Хюсеин, казвайки че неговото обесване е победа за всички иракчани.
Агенция IRNA цитира зам. външния министър Хамид Реза: „Що се касае за екзекуцията на Саддам, хората в Ирак са победители и те победиха, когато Саддам падна."
Саддам беше всеобщо осъден в Иран заради нападението му спрямо Ислямската република през 1980 г., разгаряйки осемгодишната война между двете държави, която причини смъртта на милиони от двете страни на конфликта.
По този повод държавната иранска телевизия отбелязва, че екзекуцията поставя край на живота на един от най-престъпните диктатори в света.

Израел също приветства екзекуцията и обяви, че бившият президент сам е предизвикал това наказание.
Вицепремиерът Шимон Перес каза: „Саддам Хюсеин заслужи смъртта си. Това беше човек, който причини огромна вреда на собствената си страна и който бе голяма заплаха за Израел."

Управляващото палестинско движение Хамас обаче описва екзекуцията като „политическо убийство", което „нарушава всички международни закони".
Опозиционната палестинска фракция Фатах от своя страна декларира, че убийството е „недостойно следване на Ей дал-Адха (мюсюлмански празник, започващ утре) и няма място в съвременния свят".