Кипърският въпрос може да бъде решен в рамките на месеци, а не на години. Това заяви лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, цитиран от кореспондентката на БНР в Кипър. Вчера вечерта той се е срещнал с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Ню Йорк.

Очакванията на Мустафа Акънджъ са за продуктивни преговори и продуктивни мерки за изграждане на доверието. Той се надява те да доведат до постигането на взаимно приемливо, трайно и устойчиво решение на Кипърския въпрос в следващите месеци. Акънджъ подчерта, че това, което опитват да достигнат реално е по-добро бъдеще за младите поколения.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е оценил високо новата положителна атмосфера, в която се водят преговорите за обединяването на Кипър. Срещата между него и Мустафа Акънджъ е била първата след избора на президента на признатата само в Анкара Севернокипърска турска република в края на април. Мирните преговори за решаването на висящия над 40 години Кипърски въпрос се провеждат под егидата на ООН.

В същото време президентът на Кипър Никос Анастасиадис е представил нови предложения за мерки за укрепване на доверието между двете кипърски общности. Предстои те да бъдат обсъдени по време на преговорите между двамата лидери на 17 юни. Списъкът е връчен на лидерите на парламентарно представените партии на заседание на Националния съвет.

Кипърските гърци предлагат да бъдат създадени бизнеспарк, общ пазар и "Парк на мира" в буферната зона, общо пространство за културни дейности. Сред предложенията са и отваряне на всички пропускателни пунктове в стария град на Никозия, както и други пунктове на територията на страната. Никозия е готова да улесни преминаването на товарни превозни средства на кипърските турци през демаркационната линия, за да облекчи търговията между двете части на разделената страна.

До позицията на Турция обаче опира предложението за намаляване на военните сили по протежение на линията на примирието.

Никос Анастасиадис смята, че мерките за изграждане на доверието не са основният фокус на преговорите за решаване на Кипърския въпрос. Според него те трябва само да го улеснят, поддържайки добрия климат, в който се води диалогът.