Световните лидери се събират в Швейцария за среща на върха, целяща да окаже натиск върху Русия да прекрати войната си в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Отсъствието на силни съюзници на Москва, като Китай, обаче ще притъпи потенциалното въздействие на конференцията.

Въпреки че десетки съюзници на Украйна ще участват в срещата на върха, Китай реши да остане настрана, след като стана ясно, че Русия няма да присъства с мотива, че е отхвърлила събитието като загуба на време и не проявява интерес.

Без Китай надеждите за изолиране на Москва намаляха, а последните военни неуспехи поставиха Киев в неизгодна позиция. Войната в Газа между Израел и "Хамас" също отклони вниманието от Украйна.

Очаква се разговорите да се съсредоточат върху по-широки проблеми, предизвикани от войната, като продоволствена и ядрена сигурност и свобода на корабоплаването, а проектът на окончателната декларация определя Русия като агресор в конфликта, разкриха източници.

"Срещата на върха рискува да покаже границите на украинската дипломация", заяви Ричард Гоуън, директор на Международната кризисна група в ООН. "Това обаче е и шанс за Украйна да напомни на света, че защитава принципите на Хартата на ООН".

"Тюрлюгювеч" ли ще се окаже срещата за мир в Швейцария?

"Тюрлюгювеч" ли ще се окаже срещата за мир в Швейцария?

Събитието няма да постигне целта на Украйна да изолира Русия

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че страната му ще прекрати войната в Украйна само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да отстъпи и четирите области, претендирани от Москва - искания, които Киев бързо отхвърли като равносилни на капитулация.

Условията на Путин очевидно отразяват нарастващата увереност на Москва, че нейните сили имат надмощие във войната.

Москва представя "специалната военна операция" в Украйна като част от по-широка борба със Запада, който според нея иска да я постави на колене. Киев и Западът пък отричат това и обвиняват Русия, че води незаконна завоевателна война.

Швейцария, която ще бъде домакин на срещата на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски, се надява да проправи пътя за бъдещ мирен процес, който включва и Русия.

Геополитическите разногласия около най-смъртоносния европейски конфликт след Втората световна война обаче белязаха събитието. Зеленски дори обвини Пекин, че помага на Москва да подкопае срещата - обвинение, което китайското външно министерство отрече.

Китай първоначално заяви, че ще обмисли участието си, но в крайна сметка отказа, защото Русия няма да присъства.

На срещата за мир в Швейцария няма да се иска изтегляне на руските войски от Украйна?

На срещата за мир в Швейцария няма да се иска изтегляне на руските войски от Украйна?

Съвместното заключително изявление ще включва само три от десетте точки от плана на Зеленски

"Ясно е, че в момента, в геополитически план, за Китай специалните отношения с Русия имат предимство пред всяко друго съображение", посочи Бернардино Регацони, бивш швейцарски посланик в Китай.

Около 90 държави и организации са се ангажирали с двудневната среща, която трябва да се проведе в Бюргенщок - планински курорт в Централна Швейцария. Срещата на върха трябва да се бори и с алтернативен план, предложен от Китай.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и лидерите на Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада и Япония ще бъдат сред присъстващите. Очаква се да се присъединят и Индия, Турция и Унгария, които поддържат по-приятелски отношения с Русия.

Русия, която изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари 2022 г., определи идеята за среща на върха, на която не е поканена, като "безполезна". Европейски служители признават, че без подкрепа от основните съюзници на Москва въздействието на срещата на върха ще бъде ограничено.

"На какво може да се надява Зеленски? Още една малка крачка напред в международната солидарност с Украйна като жертва на руската агресия", отбеляза Даниел Уокър, бивш швейцарски посланик.

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

Какво се очаква от срещата на върха за мир?