Талибаните в Афганистан създават широкомащабна мрежа за камерно наблюдение за градове. Тя може да включва част от план, изготвен от САЩ преди изтеглянето им през 2021 г. Това съобщи говорителят на министерството на вътрешните работи Абдул Матин Кани пред Ройтерс.

Властите осигуряват хиляди камери за столицата Кабул. Администрацията на талибаните, която публично заяви, че е съсредоточена върху възстановяването на сигурността и избутването на Ислямска държава, също се е консултирала с китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei относно потенциално сътрудничество, каза говорителят.

Предотвратяването на атаки от международни бойни групировки - включително видни организации като Ислямска държава - е в основата на взаимодействието между талибаните и много чужди страни, включително САЩ и Китай. Но някои анализатори поставят под съмнение способността на режима да финансира програмата, а правозащитни групи изразиха загриженост, че тези ресурси ще бъдат използвани за репресии срещу протестиращи.

Председателят на комисията по отбрана в Лондон се оттегли след коментар за талибаните

Председателят на комисията по отбрана в Лондон се оттегли след коментар за талибаните

Сигурността в Афганистан се е подобрила значително, заявил Тобиас Елууд

Масовото пускане на камери, което ще включва фокусиране върху "важни точки" в Кабул и на други места, е част от нова стратегия за сигурност, която ще отнеме четири години, за да бъде напълно внедрена, обясни Кани. "В момента работим върху карта за сигурност на Кабул, която се попълва от експерти по сигурността и ще отнеме много време", каза той. "Вече имаме две карти, едната, направена от САЩ за предишното правителство, а втората от Турция." Той не уточни кога е направен турският план.

Говорител на Държавния департамент на САЩ обяви, че Вашингтон не си "партнира" с талибаните, както и че е "пояснил на талибаните, че е тяхна отговорност да гарантират, че не предоставят убежище на терористите". От турското правителство за момента няма коментар.

Кани оповести още, че талибаните са имали "прост разговор" за потенциалната мрежа с Huawei през август, но не са били постигнати договори или твърди планове.

Bloomberg News съобщи през август, че Huawei е постигнала "устно споразумение" с талибаните за договор за инсталиране на система за наблюдение, като цитира лице, запознато с дискусиите.

Huawei каза пред Reuters през септември, че по време на срещата "не е бил обсъждан план".

Талибаните отхвърлиха като "неоснователен и пристрастен" доклад на ООН

Талибаните отхвърлиха като "неоснователен и пристрастен" доклад на ООН

В документа се предполага, че в редиците им има разцепление и конфликт

Говорител на китайското външно министерство твърди, че не е запозната с конкретни дискусии, но добави: "Китай винаги е подкрепял процеса на мир и възстановяване в Афганистан и е подкрепял китайските предприятия да осъществяват съответно практическо сътрудничество".

Според талибаните в Кабул и други градове има над 62 000 камери, които се наблюдават от централна контролна зала. Последната голяма актуализация на системата за камери в Кабул е извършена през 2008 г., според предишното правителство, което разчита в голяма степен на ръководените от Запада международни сили за сигурност.

Когато ръководените от НАТО международни сили постепенно се изтегляха през януари 2021 г., тогавашният вицепрезидент Амрула Салех обяви, че правителството му ще въведе огромна модернизация на системата за видеонаблюдение на Кабул. Той изтъкна пред репортери, че планът е за 100 милиона долара и е подкрепен от коалицията на НАТО.

"Споразумението, което планирахме в началото на 2021 г., беше различно", обясни Салех пред Ройтерс през септември и добави, че "инфраструктурата" за плана за 2021 г. е била унищожена.

Не беше ясно дали планът, до който се позова Салех, е подобен на тези, които талибаните твърдят, че са получили, нито дали администрацията ще ги промени.

ООН остава в Афганистан, но финансирането намалява

ООН остава в Афганистан, но финансирането намалява

Програмите разполагат с едва 6% от планираните средства

Джонатан Шроден, експерт по Афганистан от Центъра за военноморски анализи, каза, че системата за наблюдение би била "полезна за талибаните, тъй като се стреми да попречи на групи като Ислямска държава... да атакуват членове на талибаните или правителствени позиции в Кабул".

Талибаните вече наблюдават отблизо градските центрове с превозни средства на силите за сигурност и редовни контролно-пропускателни пунктове.

Защитниците на правата и противниците на режима са загрижени, че засиленото наблюдение може да се насочи към членове на гражданското общество и протестиращи.

Въпреки че талибаните рядко потвърждават арести, Комитетът за защита на журналистите казва, че най-малко 64 журналисти са били задържани след превземането. Протестите срещу ограниченията за жените в Кабул бяха разпръснати със сила от силите за сигурност, според протестиращи, видеоклипове и свидетели на Ройтерс.

Талибаните отхвърлиха критиките, че застрашават регионалната сигурност

Талибаните отхвърлиха критиките, че застрашават регионалната сигурност

След изказването от петък на руския министър на отбраната Сергей Шойгу

Мат Махмуди от Amnesty International коментира, че прилагането на система за масово наблюдение под предлог, че така се увеличава "националната сигурност" поставя тона талибаните да продължат своите драконовски мерки, които нарушават основните права.

Талибаните категорично отричат, че една подобрена система за наблюдение би нарушила правата на афганистанците. Говорителят на вътрешното министерство на страната настоя, че въпросната система е сравнима с това, което използват други големи градове, както и че ще работи в съответствие с ислямския закон на шариата, който предотвратява записването в частни пространства.

Планът е изправен пред практически предизвикателства, казват анализатори по сигурността.

Ежедневни прекъсвания на електрозахранването в Афганистан означават, че камерите, свързани към централната мрежа, е малко вероятно да осигурят постоянни емисии. Само 40% от афганистанците имат достъп до електричество, според държавния доставчик на електроенергия.

Талибаните също трябва да намерят финансиране след огромно икономическо свиване и оттеглянето на голяма част от помощите след идването им на власт.

Администрацията заяви през 2022 г., че има годишен бюджет от над 2 милиарда долара, от които разходите за отбрана са най-големият компонент, според началника на талибанската армия.

Молбите за убежище в ЕС скочиха до 7-годишен връх

Молбите за убежище в ЕС скочиха до 7-годишен връх

Закрила в Европа търсят предимно сирийци и афганистанци

"От началото на 2023 г. талибанските нападения в Афганистан са отстранили най-малко осем ключови лидери (на "Ислямска държава" в Афганистан), някои отговорни за външни заговори", каза специалният представител на САЩ за Афганистан Томас Уест на публичен семинар на 12 септември.

В мониторингов доклад на ООН от юли се казва, че в Афганистан има до 6000 бойци на Ислямска държава и членове на техните семейства. Анализаторите казват, че градското наблюдение няма да се справи напълно с тяхното присъствие.

Афганистанските "основни бази" на бойците на Ислямска държава са в източните планински райони, каза Шроден. "Така че, докато камерите в градовете могат да помогнат за предотвратяване на атаки... те едва ли ще допринесат много за окончателното им поражение."

Талибаните уверяват, че афганистанската земя няма да бъде използвана за извършване на атаки другаде.

Ислямисти убиха пакистански войници до афганистанката граница

Ислямисти убиха пакистански войници до афганистанката граница

Поредно нападение в Северозападен Пакистан