Делегацията от представители на радикалното движение "Талибани" възнамерява да поиска на форума в Москва икономическа и политическа подкрепа. Това съобщи пред ТАСС представителят на талибаните заместник -министърът на информацията и културата Забихула Муджахид.

"Ще помолим държавите, участващи в конференцията в Москва, нашите съседи, да ни подкрепят. Особено в икономическата и политико-дипломатическата сфера, така че страните да проявят отговорност и да подкрепят Афганистан", каза Забихула Муджахид. Според него икономиката на републиката "се нуждае от допълнителна подкрепа".

Съвет от 12 талибани ще управлява Афганистан

Съвет от 12 талибани ще управлява Афганистан

Нови мерки в Кабул

Говорителят на талибаните подчерта, че "Афганистан играе важна роля за сигурността и стабилността в региона", а делегацията планира да обсъди съответните въпроси. "Естествено, конференцията ще обсъди икономически и политически въпроси, както и проблеми със сигурността в региона и Афганистан", уточни Забихула Муджахид.

Талибаните потвърдиха, че тяхната делегация на консултациите в руската столица ще бъде оглавена от заместник-ръководителя на временното афганистанско правителство Маулави Абдул Салам Ханафи. Той включва също афганистанския външен министър Маулави, Амир Хан Мотаки, назначен от талибаните, и редица други министри.

Специалният пратеник на САЩ в Афганистан хвърли оставка

Специалният пратеник на САЩ в Афганистан хвърли оставка

Заради хаотичната евакуация

Руското външно министерство съобщи, че се очаква представители от 10 държави от региона да присъстват на събитието. Московският формат е създаден през 2017 г. въз основа на шестстранния консултативен механизъм на специалните пратеници на Русия, Афганистан, Индия, Иран, Китай и Пакистан.