Талибаните в събота потвърдиха забраната, наложена през декември за висше образование на жените, съобщи АП. На афганистанските жени вече е забранено да полагат приемни изпити.

Министърът на висшето образование в правителството, управлявано от талибаните, Нида Мохамед Надим, твърди, че забраната е необходима, за да се предотврати смесването на половете в университетите. Също така, някои преподавани предмети нарушавали ислямските принципи.

Работи се по отстраняването на тези проблеми и университетите ще отворят отново за жени, след като бъдат решени, обеща той в телевизионно интервю.

Талибаните затварят салоните за красота в Афганистан

Талибаните затварят салоните за красота в Афганистан

На жените се забранява и да работят в търговски центрове

Талибаните обаче дадоха подобни обещания относно достъпа на момичета до средното и средното училище, като казаха, че часовете ще бъдат възобновени за тях, след като "техническите проблеми" около униформите и транспорта бъдат решени. Но момичетата остават изключени от класните стаи след шести клас.

Говорителят на Министерството на висшето образование Зиаула Хашми каза в събота, че е изпратено писмо, напомнящо на частните университети да не позволяват на жените да полагат приемни изпити. Той не даде повече подробности.

Копие от писмото, споделено с Асошиейтед прес, предупреждава, че жените не могат да се явят на входния тест за бакалавърска, магистърска и докторска степен и че ако някой университет не се подчини на указа, ще бъдат предприети правни действия срещу нарушителя.

Писмото е подписано от Мохамад Салим Афган, държавен служител, отговарящ за въпросите на студентите в частните университети.

Приемните изпити започват в неделя в някои провинции, докато на други места в Афганистан - на 27 февруари. Университетите в Афганистан следват различен график поради сезонните разлики.

Мохамед Карим Насари, говорител на синдиката на частните университети, каза, че институциите са притеснени и тъжни от това последно развитие.

"Единствената надежда, която имахме, беше, че може да има някакъв напредък. Но за съжаление след писмото няма признаци за напредък, каза той пред АП. Целият сектор страда.

Той изрази опасения, че ако не се рестартира обучението за момичета, никой няма да се явява на приемни изпити, защото броят на студентите ще бъде нисък.

Освен това Насари каза, че частните университети искат властите да отменят данъците върху земята за университетите, построени върху държавна собственост, както и да отменят данъците за университетите като цяло, защото те търпят огромни финансови загуби.

Афганистан има 140 частни университета в 24 провинции, с около 200 000 студенти. От тях около 60 000 до 70 000 са жени. В университетите работят около 25 000 души.

Талибаните забраниха на жените да работят в неправителствени организации

Талибаните забраниха на жените да работят в неправителствени организации

Забраната остава в сила до второ нареждане

По-рано тази седмица ръководителят на хуманитарните въпроси на ООН Мартин Грифитс и лидери на две големи международни хуманитарни организации посетиха Афганистан след посещението миналата седмица на делегация, водена от най-високопоставената жена в ООН, заместник-генералния секретар на ООН Амина Мохамед.

Посещенията имаха една и съща цел - да се опитат да обърнат репресиите на талибаните срещу жени и момичета, включително забраната им за афганистански жени да работят за национални и световни хуманитарни организации.

Талибаните задължиха и жените телевизионни водещи да покриват лицата си

Талибаните задължиха и жените телевизионни водещи да покриват лицата си

Поредно ограничение за жените в Афганистан

Припомняме, че на жените вече беше забранено посещенията на паркове, фитнеси,  салони за красота и др.