Федерални прокурори разкриха публично за първи път, че имат информация, която показва, че загиналият бостънски атентатор Тамерлан Царнаев е „участвал" в неразрешено тройно убийство през септември 2011 година, съобщават американски медии.

Разкритията са от съдебeн документ по случая срещу оцелелия втори атентатор в Бостън Джохар Царнаев - малкият брат на Тамерлан. В документа прокурорите отбелязват, че те са казали на Джохар, че мъртвият му брат е бил замесен в тройно убийство, което е извършено от негов приятел - Ибрахим Тодашев.

Тодашев беше застрелян в апартамента му във Флорида през май по време на разпит от ФБР и Масачузетската държавна полиция. Източници, запознати с инцидента, обявиха за ABC News след стрелбата, че Тодашев внезапно е атакувал полицаи преди да се подпише под самопризнания за тройното убийство.

Според документите в съда преди да бъде убит Тодашев, той е заявил пред разследващите, че Тамерлан е „участвал" в тройното убийство в Уолтъм, Масачузетс, при което са открити три голи тела, посипани с марихуана, на 10-годишнината от терористичните атаки през 11 септември 2001 година.

Един от убитите млади мъже е Брендан Мес, който е бил съквартирант на Тамерлан.

Разследването по тройното убийство все още продължава.

През юли Джохар Царнаев пледира невинен по 30 обвинения във връзка с атентата в Бостън. Припомняме, при атаката през април на Бостънския маратон загинаха трима души, а повече от 260 бяха ранени.

Дни след атентата Тамерлан беше убит по време на бягство от полицията.