Великобритания е представила отговор на руския танк "Армата" - прототип на новия танк "Черна нощ", разработен на основата на бойната машина Challenger 2, съобщава германското сп. "Фокус"

Списанието нарича руския танк Т-14 "Армата" "най-модерния боен танк в света" и отбелязва, че заради появата му западните страни са започнали да разработват негов съперник, докато модернизират своя остарял парк от танкове. Така например, във Великобритания обновление очакват около 400 танка Challenger 2, като първите образци на тази бойна машина слязоха от производствения конвейер още през 1994 г.

Полша връща танковете Т-72 на въоръжение

Полша връща танковете Т-72 на въоръжение

Модернизират ги и въоръжават ново подразделение с тях

В началото на октомври британският военнопромишлен концерн BAE Systems представи прототип на "Черна нощ" - евентуална версия на обновения Challenger 2, се уточнява в материала. Разработчиците планират да подобрят бойните му качества с помощта на система за нощно виждане и инсталирането на нов защитен комплекс, който ще разпознава и ликвидира противотанковите ракети, заплашващи машината.

В същото време, както отбелязва "Фокус", все още не се планира създаването на ново оръжие за танка, въпреки че основното му въоръжение се смята за остаряло и има съмнения, че е способно да пробие бронята на "Армата".

Китай изпитва самоуправляващи се танкове, които може да снабди с изкуствен интелект

Китай изпитва самоуправляващи се танкове, които може да снабди с изкуствен интелект

Тип 59 е базиран на съветски модел

През 2016 г. на изложението Eurosatory концернът Rheinmetall представи по-мощно оръдие с калибър 130 мм, но има опасения, че оръдие с дължина повече от шест метра няма да се побере в кулата на Challenger 2.

Така че за създаването на достоен съперник на "Армата" на западните страни ще им е необходимо известно време, заключава "Фокус".

Според руснаците "Армата" е единственият в света танк от трето следвоенно поколение. Работата по създаването му започна през 2010 г. Танкът е снабден с 125-милиметрово оръдие (с възможности за монтиране на 152-милиметрово) с напълно дистанционно управление.

Роботи сглобяват гъсеничните вериги за руските танкове

Роботи сглобяват гъсеничните вериги за руските танкове

За първи път ръчен труд беше заменен в Русия