Джеф ХуунТърсенето на забранено оръжие в Ирак може да бъде възложено на страна, която не е член на антииракската коалиция, заяви министърът на отбраната на Великобритания Джеф Хун. По този начин се изключва и възможността тези проверки да бъдат извършени от оръжейните инспектори на ООН.

В интервю за Би Би Си Хун съобщи, че няколко страни вече са изразили готовност да започнат подобна проверка с помощта на ООН или със съдействието на други държави.

В същото време представители на Държавния департамент съобщиха, че САЩ възнамеряват самостоятелно да се занимават с търсенето на предполагаеми складове на иракско химическо и биологическо оръжие, независимо от други страни или организации.

Франция, Русия и Германия, които бяха против началото на военните действия смятат, че е необходимо в Ирак да бъдат изпратени ООН-наблюдатели, които да направят необходимите инспекции. Представители на трите страни подчертаха, че по-скорошното постигане на компромис по този въпрос ще доведе до отмяна на санкциите, които забавят работата по възстановяването на Ирак.

Американски групи, състоящи се от представители на ЦРУ, Пентагона и други военни и разузнавателни институции вече са инспектирали около 50 места, където се предполага, че може да има оръжейни складове. Засега обаче не са открити никакви забранени оръжия или боеприпаси, отбелязва MIGnews.