Полските власти отказаха да коментират информация, че Варшава е спечелила 15 милиона долара от ЦРУ, a в замяна американското разузнаване е получило секретен затвор в страната, за да разпитва заподозрени терористи от „Ал-Кайда" в периода 2002-2003 година, съобщава Вашингтон пост.

През 2003 година двама представители на ЦРУ пристигнали в американското посолство във Варшава, за да подготвят две кутии с 15 милиона долара. Кутиите са предоставени чрез германска дипломатическа поща. Полското разузнаване е получило парите, а ЦРУ е получило своя таен затвор - отдалечена вила до полско езеро.

Държаният от ЦРУ затвор в Полша е един от най-важните от всички, които са създадени от агенцията след атаките от 11 септември 2001 година. Според информацията терорист, който се смята, че е подготвил терористичните атаки от 11 септември, е бил подложен на „уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене - Б.р) 183 пъти в този затвор след залавянето му.

Първият терорист е закаран в тайния затвор на 5 декември 2002 година.

Затворът се е намирал на три часа с кола северно от Варшава. Базата не е била добре оборудвана и ЦРУ платило 300 хиляди долара за оборудването й.

През март 2003 година затворът е закрит и ЦРУ трябва да напусне Полша, тъй като е имало риск, ако се остане на едно място твърде дълго време. ЦРУ прехвърлило затворниците в Румъния, после в Мароко и накрая в Литва. Американското разузнаване платило на мароканците 20 милиона долара, за да изградят затвор.

През май 2006 година затворите в Румъния и Литва са закрити. Някои от арестуваните са изпратени в затвор в Мароко, а други в нов затвор на ЦРУ в Кабул. Най-опасните терористи са прехвърлени в Гуантанамо през септември 2006 година.

2007 година Съветът на Европа разбира, че ЦРУ е имало тайни затвори в Италия и Полша, както и в други 14 държави в Европа като Германия, Швеция, Испания, Кипър, Дания, Гърция, Ирландия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина и Македония.

Според информацията 1 245 тайни полета на ЦРУ са позволили да бъдат преместени затворници от Афганистан и Ирак през 13 страни в Европа.

Европейският съд по човешки права обяви, че Полша е нарушила международното право и е участвала в мъчения чрез услуга на САЩ. Очаква се съдът да вземе решение по въпроса тази година.