Тайван осъди двудневните военни учения, започнати от Китай около острова днес. Тайпе дори ги нарече "ирационални провокации", предаде "Ройтерс".

Министерството на националната отбрана на Тайван заяви, че "категорично осъжда подобни ирационални провокации и действия, които подкопават регионалния мир и стабилност", като добави, че е "изпратило" морски, въздушни и сухопътни сили в отговор на необявените учения.

Китай започна ученията само три дни след като Лай Чинг-те положи клетва като тайвански държавен глава. Пекин осъди речта на Лай при встъпването му в длъжност, в която той призова Китай да спре със заплахите си. Тайванският президент многократно е предлагал преговори с Китай, но до момента винаги е бил отхвърлян. Според него само народът на Тайван може да реши бъдещето си, като отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет.

За Китай новият президент на Тайван е позор

За Китай новият президент на Тайван е позор

Пекин изостри реториката си само ден след встъпването в длъжност на Лай Чинг-те

Командването на Източния окръг към Китайската народноосвободителна армия съобщи, че са започнали съвместни военни учения, които включват армия, флота, авиацията и ракетните сили, в райони около Тайван в 7:45 местно време.

"Ученията се провеждат в Тайванския проток, в северната, южната и източната част на остров Тайван, както и в районите около островите Кинмен, Матсу, Укуиу и Донгюн", се казва в официалното съобщение.

Пекин заявява, че военните му учения, които "обграждат" Тайван, включват военноморски кораби и самолети и служат като "силно наказание" за "сепаратистки действия".

Ученията са съсредоточени върху съвместни патрули за бойна готовност море-въздух, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън веригата на островите, за да се тестват "съвместните реални бойни способности" на силите, посочиха от китайската армия.

Китайските държавни медии са публикували карта на зоните с военни учения в пет района около Тайван и островите, които Тайван контролира близо до китайския бряг. Според тайвански служители за Ройтерс тези райони са извън прилежащата зона на Тайван, която е на 24 морски мили от крайбрежието на главния остров.

Тайпе пак предупреди Китай срещу новите маршрути за полети през Тайванския проток

Тайпе пак предупреди Китай срещу новите маршрути за полети през Тайванския проток

Според Тайпе има риск за безопасността на самолетите

По данни от САЩ китайските военни учения в Тайванския пролив през 2023 г. са практикували маневри, ключови за нахлуването на острова. Чрез ученията Народната освободителна армия симулирала морска и въздушна блокада на Тайван, амфибийни нападения и операции за контраинтервенция, посочи генерал-лейтенант Стивън Скленка, заместник-командващ на Индо-тихоокеанското командване на САЩ по време на реч в Канбера.

Въпреки че заповедта на президента Си Дзинпин китайската армия да бъде подготвена за нахлуване в Тайван до 2027 г. трябва да се приеме сериозно, действително нападение не е неизбежно или непосредствено, смята още той.

Припомняме още, Китай засили военния натиск върху Тайван през април и май, като изтребители организираха симулативни атаки срещу чужди кораби, докато кораби и самолети нахлуха близо до острова. В началото на май тайванското министерство на отбраната засече 15 китайски военни самолета в околностите на острова, включително изтребители Су-30.

През последните седмици Китай продължава действията си в оспорваното Южнокитайско море, като предизвика както предприемане на мерки от страна на Филипините, така и дипломатически спор и ангажименти от страна на Япония и САЩ за задълбочаване на връзките за сигурност с Филипините.

Бившият тайвански президент вижда шанс за затопляне между Тайпе и Пекин

Бившият тайвански президент вижда шанс за затопляне между Тайпе и Пекин

В сряда той проведе втората си среща със Си след забележителната среща на върха в Сингапур през 2015 г.