Тайван не търси война с Пекин. Това заяви тайванският министър на отбраната на Тайван Уелингтън Ку, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че политиката на Тайпе е да изгради отбранителна способност за възпиране на много нива, така че да затрудни Китай да превземе острова

Демократично управляваният Тайван, който Китай счита за своя територия, е изправен пред засилен военен и политически натиск от страна на Пекин да приеме претенциите за суверенитет, които Тайпе отхвърля.

Президентът на Тайван Лай Чинг-те вчера заяви, че Китай гледа на анексирането и "елиминирането" на Тайван като на своя голяма национална кауза. Той призова тайванските военни кадети да не се поддават на пораженчеството от сорта "първата битка е последната битка" - теория, че Тайван може да рухне веднага щом Китай започне атака.

Елиминирането на Тайван - национална кауза на Китай според Тайпе

Елиминирането на Тайван - национална кауза на Китай според Тайпе

Президентът на острова отхвърля пораженчеството

Запитан в парламента колко дълго Тайван може да издържи без подкрепата на САЩ в случай на китайска атака, Ку отбеляза, че това не е целта на тяхната стратегия.

"Не е въпросът колко дълго можем да издържим. Нашата стратегия, нашата хипотеза е асиметрична война, за да изградим възпирането на множество нива и по време на този процес да отслабим способността на Китай да нахлуе", поясни той.

Като част от текущите военни реформи Тайван насърчава идеята за "асиметрична война", така че да направи своите сили - които са значително по-малобройни от китайските - по-мобилни и по-трудни за нападение, например с монтирани на превозни средства ракети и дронове.

Китай твърди, че Лай е "опасен сепаратист", който рискува конфликт, като настоява за официална независимост на Тайван. Лай пък посочва, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си и многократно е предлагал преговори с Пекин, които обаче са били отхвърляни.

Ку подчерта, че Китай е този, който създава проблеми и провокира напрежението в Тайванския проток.

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Пекин иска да създаде ново нормално със своите военни учения и други ходове за оказване на натиск

"Никога не сме търсили война. Пределно наясно сме, че цялата ни стратегия е отбранителни операции", добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън разгневи китайското правителство с коментари, които предполагат, че Съединените щати ще защитят Тайван, ако бъде нападнат - отклонение от дългогодишната позиция на Вашингтон за "стратегическа неяснота".

Ку заяви, че целта на стратегическата неяснота на САЩ е да се усложнят плановете на Китай за инвазия в Тайван.

"Те никога няма да могат да изключат възможността за военна намеса на САЩ", посочи той.