Демокрацията не е престъпление, автокрацията е истинското "зло". Това заяви президентът на Тайван Лай Чинг-те, цитиран от "Ройтерс".

Той направи изказването си, след като Китай заплаши да наложи смъртно наказание в "в крайни случаи за упоритите сепаратисти", подкрепящи независимостта на Тайван.

Китай счита острова като за своя територия и не крие неприязънта си към Лай, който встъпи в длъжност миналия месец. Според Пекин той е "сепаратист" и организира военни игри малко след встъпването си в длъжност.

В петък Китай засили натиска си върху Тайван, като издаде нови правни насоки за наказване на подкрепящите официалната независимост на Тайпе, въпреки че китайските съдилища нямат юрисдикция върху демократично управлявания остров.

Запитан за хода на Китай, Лай подчерта: "Демокрацията не е престъпление - автокрацията е истинското зло. Китай няма абсолютно никакво право да санкционира народа на Тайван само заради позициите, които заема. Нещо повече, Китай няма право да действа срещу правата на народа на Тайван отвъд границите".

Китай плаши със задочни смъртни присъди радетели за независимостта на Тайван

Китай плаши със задочни смъртни присъди радетели за независимостта на Тайван

Пекин няма юрисдикция в Тайван, но това засилва натиска върху жителите на острова и техните лидери

Според Китай всеки, който не поддържа "обединението", е поддръжник на независимостта на Тайван, добави Лай.

Той призова Китай да приеме съществуването на Китайската република (официалното име на Тайван - б.р.) и да има обмен и диалог с демократично избраното, законно правителство на Тайван. "Ако това не се случи, Тайван и Китай просто ще се отчуждават все повече".

Тайван отчете рязко увеличение на китайските военни полети от четвъртък, тъй като Пекин е извършил "съвместен патрул за бойна готовност" близо до острова.

Между четвъртък и неделя Тайван е засякъл 115 китайски военни самолета, които са се приближили на 31 морски мили от южния край на острова.

Тайван заяви, че през последните четири години Китай е извършвал редовна военна дейност около острова като част от кампания за натиск в "сивата зона".

Лай отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет и твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си. Той многократно е предлагал преговори с Китай, които обаче са били отхвърляни.

Китай твърди, че всяко действие на Тайван официално да обяви независимост би било основание за нападение срещу острова.

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Пекин бил този, който създава проблеми и провокира напрежението в Тайванския проток

Правителството в Тайпе посочва, че Тайван вече е независима държава - Република Китай, и не планира да променя това. Републиканското правителство избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданска война с комунистите на Мао Дзъдун.

Лай е изправен и пред вътрешни предизвикателства, тъй като неговата Демократическа прогресивна партия загуби мнозинството си в парламента на същите избори през януари, които го доведоха на власт.

Той заяви, че ще поиска от Конституционния съд да спре пакет от спорни парламентарни реформи, приети от опозицията, и да прецени дали те са в съответствие с Конституцията.

Опозицията твърди, че реформите, които наред с други неща криминализират неуважението към парламента от страна на правителствени служители, са необходими, за да се осигури повече отчетност. Според Демократическата прогресивна партия обаче те са били наложени без подходящо обсъждане.

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Пекин иска да създаде ново нормално със своите военни учения и други ходове за оказване на натиск