Британският премиер Тереза ​​Май напусна срещата на върха на ЕС за преговорите за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз (Брекзит), без да отговори на въпросите на журналистите, съобщи АП.

След като завърши дискусията за Брекзит, Тереза Мей напусна седалището на Европейския съвет, подмина журналистите, влезе в колата и напусна срещата на върха. Лидерите на останалите 27 държави в ЕС продължават преговорите.

Великобритания гласува споразумението за Брекзит през януари

Великобритания гласува споразумението за Брекзит през януари

27-те страни членки на ЕС изготвиха декларация с 6 параграфа

Европейски дипломат каза пред ТАСС, че държавните глави на Европейския съюз "изслушаха предложенията на Мей и сега трябва да обмислят няколко възможни варианта на действия, които биха улеснили приемането на споразумението за Брекзит от британския парламент". Той обаче повтори, че сред тези предложения "няма сценарий за възобновяване на преговорите по текста на споразумението или намерението на ЕС да поеме допълнителни правни задължения".

Мей се връща в Брюксел за преговорите по Брекзит

Мей се връща в Брюксел за преговорите по Брекзит

След победата във вота на недоверие

Според него максимумът, който срещата на върха може да направи, е "да приеме допълнително политическо изявление, което ще определи индивидуални параметри, включително временни, за изпълнението на това споразумение".

Германия не е склонна да предоговаря Брекзит сделката

Германия не е склонна да предоговаря Брекзит сделката

Текстът на проектоспоразумението не е база за дискусии

Една от основните цели на Мей беше да гарантира от лидерите на ЕС, че запазването на специален митнически режим за Северна Ирландия ще е ограничено във времето.

Проблемът е, че такъв режим всъщност ограничава британския суверенитет в Северна Ирландия, поради което британските депутати могат да отхвърлят изцяло споразумението между ЕС и Великобритания.