Багдад - експлозия Най-малко 30 души са загинали, а 22-ма са ранени при четири експлозии край шиитски джамии в Багдад по време на петъчната молитва.

Четири самоубийствени атентата близо до джамии в Багдад убиха над 30 души и раниха десетки.
По думите на представител на иракската Национална гвардия, първото нападение е извършено срещу джамията на ал-Хадимайн в багдадския район Дора.

Свидетел е видял терориста самоубиец да се приближава джамията и е детонирал бомба.
Второто нападение е извършено от поне двама нападатели в шиитска джамия в западната част на иракската столица, съобщават американски военни представители.

В северозападен Багдад изстрелян снаряд към шиитска джамия е поразил кафене. Убит е един човек, а трима са ранени, информират източници от полицията.

В четвъртата атака терорист самоубиец уби иракски полицай и военнослужещ и рани 12 души в сунитски квартал в северен Багдад.
В момента шиитите отбелязват свещения ислямски месец мухарам, утре е денят на Ашура - десетият ден на мухарам и най-святият ден в годината.
Това е денят на смъртта на имам Хюсеин, внука на пророк Мохамед, загинал през VІІ век в битка за лидерството в ислямския свят.

Припомняме, миналата година по време на кулминацията на празника Ашура при различни атентати в Кербала и Багдад бяха убити над 170 души.