Тероризъм - проучване 62% от хората по света смятат, че терористите не заслужават равни прави с другите престъпници, а 33% са на обратното мнение.
Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, реализирано от “Галъп интернешънъл” сред повече от 50 000 души в над 60 държави. Анкетата, която е проведена между юни и август е посветена на днешния Международен ден за правата на човека.

Най-голям е делът на анкетираните в Близкия изток – 68% - които считат, че терористите трябва да бъдат третирани при по-тежки условия от останалите престъпници. Това мнение е на второ и трето място по популярност в Северна Америка и в Западна Европа, съответно с 67 и 66 на сто. Показателен е фактът, че и трите региона са засегнати от тероризма.

Тези цифри са още по-високи за страни, конкретно пострадали от това явление: 83 процента за Израел и Кения, и 69 процента за Съединените щати, информира БНР.
Обратният възглед е най-популярен в Африка (42%), Западна Азия (38%) и Латинска Америка (36%).

Абсолютен рекордьор сред държавите е Албания, където 96% от анкетираните се обявяват за равни права на терористите с другите престъпници, може би заради емоциите през последните години на Балканите относно определенията за тероризъм и борба за национално признаване.

Мненията са по-разделени по отношение на използването на военна сила за борба срещу международния тероризъм. 51% от всички анкетирани са съгласни, че това е най-ефективният метод за справяне с проблема, а 42 на сто не споделят този възглед.

Военните методи срещат най-голяма подкрепа в Западна Азия (72%), Източна и Централна Европа (58%) и Африка (56%). Обратният възглед е най-популярен в Западна Европа (55%), Азиатско-Тихоокеанския регион (50 процента) и Близкия изток (44 процента).

Обезпокоителен е фактът, че на военната сила залагат 54 на сто от анкетираните в Пакистан и 82 на сто от тези в Индия, две страни които имат гранични конфликти помежду си.
В Съединените щати съотношението между първата и втората група е 58-40 процента.

Проучването показва, че 56 на сто от хората по света смятат, че глобализацията създава повече проблеми, отколкото решава. На обратното мнение са 30 на сто от анкетираните.
Положителната оценка на глобализацията доминира единствено в Африка, където 50 процента от участниците в допитването одобряват този феномен, а 41 на сто смятат, че той носи повече вреди. Най-негативно отношение към явлението имат живеещите в Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка и Западна Европа.
По отношение на отделните държави, 7 от всеки 10 граждани на Австрия, Франция, Гърция, Босна и Япония смятат, че глобализацията създава повече проблеми, отколкото решава. На обратния полюс са Албания, Нигерия, Тайван, Кения, Египет и Израел.