Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил тежко ранен и в момента е в клинична смърт, съобщава агенция "Новости", която цитира иракската телевизия "Ас Сумария". Информацията била потвърдена и от източник от разузнаването. Фактически Багдади в момента не може да представлява терористичната организация.

Телевизията коментира, че Багдади е пострадал по време на атака на иракската армия през юни месец спрямо едно от селищата под контрола на ИДИЛ. Самолетите са нанесли удари директно по сградата, където са се провеждали заседанията на радикалната организация.

Според съобщенията Ал Багдади не може да ръководи групировката и в момента го замества тунизиецът Абу Осман ат Туниси, но неговото лидерство не се приема еднозначно от различните фракции и това вещае разкол в "Ислямска държава". В момента тече тежка битка за лидерството в групировката, допълва иракското издание.

Абу Бакр ал Багдади пое ръководството на "Ислямска държава" през юли 2014 година, когато от джамия в Мосул провъзгласи създаването на Ислямски халифат в Близкия изток. Това не е първото съобщение за неговата смърт, като медиите никога не са намирали потвърждение за ликвидирането му. През май месец иракските власти съобщиха, че Багдади е жив и е възможно да се укрива в сирийския град Хаджин.