Доналд Тръмп постепенно губи влияние в Републиканската партия, ясен знак за което беше приемането на пакета за помощ за Украйна в долната камара на Конгреса. Това сочи и към нарастващата вероятност от поражение на Тръмп на президентските избори през ноември тази година, пише The Atlantic.

Изданието отбелязва, че Доналд Тръмп недвусмислено доминираше в Републиканската партия в продължение на 9 години, въпреки че неговите възгледи и реторика често противоречаха на основите на политическата платформа на партията. Това включваше любовта на Тръмп към Русия и Путин, която беше неразбираема за останалите републиканци.

В крайна сметка Тръмп успя да въведе в партията един принцип: ако искаш да имаш неговата лоялност, стани враг на Украйна. Това обяснява защо традиционно лоялните към Украйна републиканци дълго време блокираха новата помощ за Киев - за да се харесат на Тръмп.

Не само позицията на Тръмп по отношение на Украйна обаче дразни много републиканци. По-рано тази година Тръмп провали двупартийно споразумение за укрепване на границата с Мексико. Споразумение, което се хареса на много републиканци.

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Европа ще трябва да удвои темпото си на помощ за оръжия, за да замени изцяло ангажимента на САЩ

"Три месеца по-късно партията на Тръмп в Конгреса се разбунтува срещу него - и то не заради лично отмъщение срещу някои верни на Тръмп клюкари, а заради един от най-закоравелите въпроси на Тръмп - ангажимента му към Русия по отношение на Украйна", пише The Atlantic.