Посещението на руския диктатор Владимир Путин в Пхенян е тревожен знак за формирането на ядрен съюз, който открито враждува с НАТО и Запада като цяло.

Това коментира The Times.

Авторът на публикацията отбелязва, че доставката на севернокорейски снаряди за нуждите на руската армия, нахлула в Украйна, е само половината от проблемите от този съюз. Другата половина е това, което КНДР получава в замяна от Русия.

"Много малко вероятно е Ким Чен-ун да посрещне Путин толкова щедро само заради обещанието за храна и гориво. Ким Чен-ун иска усъвършенствани комуникационни системи, технологии за ядрени подводници, военни сателити и усъвършенствани технологии за междуконтинентални балистични ракети", казва Виктор Ча, анализатор от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания.

Както отбелязва The Times, подпомагането на Пхенян в усъвършенстването на програмата му за балистични ракети, изстрелвани от подводници, е "особено ужасяващо", тъй като би позволило на Ким при необходимост да нанесе изненадващ първи удар с конвенционални или ядрени бойни глави.

Освен това, разполагайки с такива оръжия, той си гарантира възможността за нанасяне на мощен ответен удар, ако военният потенциал на КНДР на сушата бъде унищожен.

Въпреки че много анализатори твърдят, че новосформираният съюз на Москва с Пхенян предизвиква раздразнение в Пекин, авторът на публикацията напомня, че именно Китай остава основен търговски партньор на КНДР, така че във всеки един момент може да спре доставките на гориво и храни за корейците като наказание. Това обаче не се случва.

Путин моли Пхенян за танкове и реактивни снаряди

Путин моли Пхенян за танкове и реактивни снаряди

Северна Корея има огромни складове за оръжие от времето на СССР

"Говоренето на Путин и Ким за оспорване на американската хегемония е в съответствие с посланието, идващо от Пекин - че американският век е приключил и на негово място идва нова сила.

Посланието е изтънчено. Си има твърде много финес, за да не обяви изрично съществуването на нов блок от суперсили, воден от него и подкрепян от Русия, Северна Корея и Иран.

Но не е нужно - Ким и Путин го направиха вместо него в Пхенян тази седмица", пише The Times.

В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

Ако Северна Корея има две бутала - Поднебесната империя обикновено натиска спирачката, докато Русия сега форсира газта на севернокорейския диктатор