Китай призна, че е потушен протест на будистки монаси в тибетската столица Лхаса, което подчертава че Пекин все още стои срещу властта в отдалечения хималайски регион.

Тибетци по целия свят излязоха на улиците вчера, за да отбележат 49-годишнината от бунта срещу китайската власт.
Те отстояват исканията си за независимост пред Олимпийските игри в Пекин.

Сред тях според доклад на радио Свободна Азия, е имало повече от 300 протестиращи, които преминали от манастира Дрепунг, през предградията на Лхаса до символичния дворец Потала в центъра.

На въпрос относно съобщението, Кин Ганг, говорител на Външното министерство, заяви пред медиите:
„Вчера следобед някои монаси в Лхаса, подтикнати от шепа хора, извършили незаконни неща, които предизвикали обществена реакция."

Тези тибетци трябва да бъдат изправени пред закона, категоричен е Ганг.

В доклад, поръчан от правителството на САЩ, се казва, че между 50 и 60 от шестващите са били арестувани при блокада на пътя.

Органите на реда са обградили други манастири около Лхаса, за да предотвратят евентуалното разрастване на протестните действия.

Според доклада 11 други протестиращи са успели да организират шествие в центъра на Лхаса, но те също са били арестувани.

Демонстрацията съвпада с 49-годишнината от жестоко потушения тибетски бунт срещу Китай.
Тибетци по целия свят устроиха организиран протести, за да отбележат и почетат деня.

Китай управлява Тибет от 1951 год, след като войскови части са изпратени да го „освободят".
Китайската народна освободителна армия убива десетки хиляди тибетци при потушаването на въстанието през 1959 година.
Тогава тибетският духовен водач Далай Лама е принуден да избяга от родината си.

Далай Лама, който през 1989 година печели Нобелова награда за мир, твърди, че не настоява толкова за независимост, колкото за край на репресиите от страна на Китай, като призовава Тибет да се върне към цивилизована автономност.

„Около шест десетилетия тибетците живеят в положение на постоянен страх от китайските репресии", казва 72-годишният Далай Лама от убежището си в Дарамсала, Индия.

Междувременно, стотици тибетски бежанци нарушават забраната на индийската полиция с исторически шестмесечен поход до родните си места като част от протестите за независимостта пред Олимпийските игри в Пекин.

Говорителят на Външното министерство в Пекин не споменава, каква ще бъде съдбата на протестиращите монаси в Лхаса, но други хора, които също изразиха несъгласие относно китайското управление в Тибет, вече са лишени от свобода.

В реч, която съвпадна с честването на годишнината, Далай Лама отправи критики относно незачитането на правата на човека в Китай и обвини китайските власти в „невъобразимо и грубо насилие" в страната му.

Станаха известни също така и случаи, при които монахини са затворени за повече от15 години, след като тайно са записвали песни за Далай Лама през 1993 година.
Записите са изнесени контрабандно и са достигнали до Запада.

Защитниците на човешките права казват, че дори носенето на снимка на Далай Лама в Тибет може да доведе до жестоки наказания.