Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, ще страда от недостиг на горива, хранителни продукти и медикаменти, пише в. "The Sunday Times" с позоваване на секретни правителствени документи, носещи кодовото име "Овесарка".

Кодовото название "Овесарка" (вид птица) се използва от британското финансово министерство за координиране на действия с други правителства при непредвидени обстоятелства след излизането на кралството от общността.

В документите се казва, че Брекзит без сделка означава риск от криза в работата на пристанищата, твърда граница с Ирландия, нарастване на социалните разходи, подчертава изданието.

Британците масово отхвърлят плана на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

Британците масово отхвърлят плана на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

"Няма мандат и никога не е имало мандат за Брекзит без споразумение"

Безпрецедентното изтичане на документи, съставени от британското правителство, разкрива конкретни пропуски в планирането на реакциите при непредвидени обстоятелства, които биха възникнали при хипотезата за твърд Брекзит.

Например, 85% от товарните коли, прекосяващи Ламанша, "може да се окажат неподготвени" за преминаването на френската митница. Това може да доведе до прекъсвания в работата на пристанищата. Има опасност те да продължат до три месеца - докато се регулира транспортният поток.

Британското правителство смята също, че при липса на споразумение с Европейския съюз планираните мерки за избягване на проверките по границата между Ирландия и Северна Ирландия ще се окажат невъзможни за осъществяване - това вероятно ще доведе до твърда граница.

Корбин: Сегашното правителство няма правомощия за Брекзит без сделка

Корбин: Сегашното правителство няма правомощия за Брекзит без сделка

В писмо до политическите лидери…