Задълбочи се сблъсъкът между японското централно правителство и остров Окинава, където са разположени американски войници, съобщава Ройтерс.

Управителят на острова нареди прекратяване строителните дейности на обект, където е запланувано да бъде предислоцирана американска военноморска база.

Правителството на премиера Шиндзо Абе и Окинава са с различни позиции по въпроса, откакто консервативният Такеши Онага, който е против изграждането на базата, беше избран за управител през ноември 2014 година.

Онага каза на пресконференция, че е наредил на местните представители на военното министерство да прекратят подводната проучвателна работа, тъй като това ще засегне локалните коралови рифове.

Ако тези действия не бъдат прекратени до седмица, Онага може да отмени разрешително за строителство, издадено от неговия предшественик през декември 2012 година.

Отлагането на плана да се премести базата Futenma в по-малко населен район в северната част на Окинава може да доведе до проблеми за Абе преди посещението му в САЩ от 26 април до 3 май.

От японския кабинет обявиха, че военното министерство разглежда представените от управителя документи, но „изключително съжалява" за предприетата стъпка от Онага.

През 1996 година САЩ и Япония се съгласиха да затворят военновъздушната база Futenma. Но плановете за преместването й срещат съпротива от местни жители.

Близо 75% от американското военно присъствие в Япония се намира на острова.