Военновъздушните сили на Япония обявиха, че техни бойни самолети не са прихващали толкова много чужди от Студената война, предаде Ройтерс.

Предимно става въпрос за руски бомбардировачи в северното въздушно пространство и китайски бойни самолети в южната част на Япония.

За една година, приключила на 31 март, японски изтребители са прихванали 944 пъти чужди самолети, което е 16% повече за същия период предходната година, обявиха от армията на Япония. Това е вторият най-висок брой за 12-месечен период от събирането на такава информация от 1958 година. През 1984 година са прихванати 944 чужди самолета в района на японските интереси.

Това представлява рязко увеличение, каза говорител на армията.

Руски бомбардировачи и патрулни самолети често навлизат във въздушното пространство на Япония до северния остров Хокайдо и близо до четири по-малки острова, които се оспорват между двете страни. Териториални спорове пречат на Токио и Москва да сключат официален мир.

Китай предимно концентрира свои самолети в Източнокитайско море, близо до оспорвани острови.

През последната година се увеличи броят на китайските самолети, прелитащи през японското въздушно пространство към западната част на Тихия океан, оплака се Токио.