Представители на американската администрация и специалисти по борба с тероризма са повторили чрез компютърен модел ситуацията след уникалното спиране на тока в големите северни градове на САЩ и Южна Канада.

Те достигнали до тревожния извод, че за в бъдеще подобни сценарии могат да бъдат използвани от терористичните организации за нанасяне на удар по Съединените щати, съобщава NBC, позовавайки се на анонимен източник от американското контраразузнаване.

Мащабното спиране на тока, последвано от събирането по улиците на големите градове на хиляди хора, се превръща в много добра мишена за тероростите, които по този начин могат да разчитат на максимален брой човешки жертви при евентуална атака, се посочва в изводите на специалистите.

NBC цитира мнението на известния американски аналитик и експерт по антитерористични действия Стив Емерсън, който предполага, че терористите са могли внимателно да наблюдават как се развива ситуацията след спирането на тока.
•За Ал Кайда това може да е била една много добра тренировка, те виждат всичко това и разбират, че то може да бъде осъществено,• предупреждава Емерсън.

С това мнениe се съгласява и главният експерт при вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания Дейвид Хейман, който твърди, че случилото се показва на терористичния свят новата уязвимост на САЩ.
•Спирането на тока засегна 50 млн.души и ги държа без светлина 24 часа, а това впечатлява,• посочва Хейман.