Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах обвини държавите, които критикуват препоръката на МОК за частично допускане на руски и беларуски спортисти до международни състезания, че прилагат двойни стандарти, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

"Жалко е да се види, че някои държави не искат да се съобразяват с позицията, заета от мнозинството от членовете на олимпийското движение и свързаните с него хора, и не зачитат автономията на спорта", каза Бах.

"Също така е ужасно, че тези държави не искат да решат проблема с двойните стандарти. Не сме чули нито една дума от тях за отношението им към участието на спортисти от страни, участващи в останалите 70 войни и конфликти по света," добави той.

Забрана за руски и беларуски спортисти на Олимпиадата искат 34 страни, но без България

Забрана за руски и беларуски спортисти на Олимпиадата искат 34 страни, но без България

Докато Москва и Минск не сложат край на войната

На 28 март МОК публикува препоръки, че руските и беларуските спортисти ще имат право да се състезават само в неутрален статут и само ако:

  • участват в индивидуални спортове;
  • не подкрепят нахлуването в Украйна;
  • нямат връзки с руската или беларуската армия, както и със силови структури и служби за сигурност.

Тези препоръки предизвикаха недоволство както в Русия, така и в Украйна. Министерството на спорта на Украйна заяви, че ще продължи да настоява за отстраняването на всички спортисти от Русия от надпреварата. Президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков ги нарече дискриминация.

Препоръките за прием не се отнасят за Олимпиадата в Париж през 2024 г., която ще бъде предмет на отделно решение. Според шефа на МОК то ще бъде взето не по-рано от година преди началото на игрите.

Полша ще допуска руски спортисти на състезания само след официално заклеймяване на войната

Полша ще допуска руски спортисти на състезания само след официално заклеймяване на войната

Варшава ще изисква подписване на декларация