Командирът на руските сили в Сирия се срещна с кюрдски командир във връзка със заплахите на Турция да предприеме нова операция в Северна Сирия, съобщава "Асошиейтед прес".

Сиаманд Али, говорител на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили, заяви, че в неделя генерал-лейтенант Александър Чайко се е срещнал с кюрдския командир Мазлум Абди в Североизточна Сирия. Той обаче уточни, че не разполага с подробности относто разговора на двамата командири.

Срещата на Чайко с кюрдския командир идва броени дни, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани да предприеме сухопътна операция в Северна Сирия срещу базираните там кюрдски организации. Заплахите му са свързани с бомбения атентат в Истанбул на 3 ноември, при който загинаха шестима души, а десетки бяха ранени.

От своя страна Русия призовава за намаляване на напрежението по границата на Турция със Сирия.

Русия предлага да посредничи между Турция и Сирия

Русия предлага да посредничи между Турция и Сирия

"На различни нива"

Миналата седмица Анкара нанесе въздушни удари по обекти на кюрдски организации в Северна Сирия и Ирак, за да си отмъсти за експлозията, за която обвинява тези групировки.

По информация на базираната в Ливан телевизия "Ал Маядин" Чайко е обсъдил с Абди напрежението по границата на Сирия с Турция и какво може да бъде направено, за да не предприемат турските сили нова голяма операция. Чайко е предложил войници от сирийските правителствени сили да бъдат разположени на разстояние до 30 км на юг от границата.

Арам Хана, друг говорител на Сирийските демократични сили, пък посочи, че руснаците са предали на кюрдите условията на Турция.

Отхвърлихме всички искания на турските окупатори, подчерта той, без да разкрива повече подробности.

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Анкара ще започне сухопътна операция в удобен за нея момент