Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че американският президент Доналд Тръмп ѝ е казал да съди Европейския съюз като част от стратегията на страната за Брекзит. 

"Той ми каза, че трябва да съдя ЕС", изтъкна Мей пред БиБиСи, като добави: "Да съдя ЕС. Не да преговарям - да ги съдя."

Според Мей не може да е въпрос на преговори, че Обединеното кралство напуска митническия съюз.

По време на съвместната пресконференция с Мей по-рано тази седмица, Доналд Тръмп заяви, че отношенията между Лондон и Вашингтон са на "най-високото равнище на специалност".

Той също така отрече информациите, че е критикувал ръководителя на британското правителство в интервю за в. "Сън", публикувано непосредствено преди посещението му в Лондон.

Тръмп обърна палачинката за Брекзит

Тръмп обърна палачинката за Брекзит

Американският лидер хвали Мей ден след отправените критики

"Не критикувах министър-председателя. Имам голямо уважение към министър-председателя. За съжаление, имаше история, в която не предадоха това, което казах за министър-председателя, а аз казах страхотни неща... Това се нарича фалшива новина", подчерта Тръмп.

По-рано днес Тереза Мей написа в статия за в. "Дейли Мейл", че може да няма оттегляне на Великобритания от ЕС (Брекзит) в контекста на бунтовете на подкрепящи и неподкрепящи членството в ЕС британски депутати, които се опитват да подкопаят нейния план за Брекзит.

"Това е размерът на възможността пред нас и моето послание към страната този уикенд е просто: трябва да се съсредоточим в постигането на крайната цел. Ако не го направим, рискуваме да приключим, без да имаме Брекзит. Време е да бъдем практични и прагматични - да подкрепим плана ни да излезем от Европейския съюз на 29 март следващата година и да изпълним волята на британския народ... Ще се боря за нашето споразумение за Брекзит - защото това е правилното споразумение за Великобритания", изтъква Мей в статията си.

Тя също така подчерта факта, че излизането от Общността ще възстанови националния суверенитет на страната, позволявайки на британския парламент да приема законите си, а британските съдилища да ги прилагат без пречки.