САЩ обмисля да наложи санкции на страните в проекта за газопровод "Северен поток 2". Това заяви президентът Доналд Тръмп в отговор на въпрос дали страната предвижда да въведе ограничения на участниците.

По време на посещението на полския президент Анджей Дуда в Белия дом Тръмп изтъкна, че той е бил първият човек, предложил да се направи нещо за "проблема с газопровода", предаде БГНЕС.

"Аз съм този, който първи повдигна проблема с газопровода, в който Русия дава огромен процент енергия. Знаете, че този газ влиза в Германия. Аз казвам: "Как можете да го правите?", запита държавният глава на САЩ.

„Северен поток 2“ няма да бъде построен до края на 2019 г.

„Северен поток 2“ няма да бъде построен до края на 2019 г.

Дания не дава разрешение…

По негови думи, противопоставяйки се на проекта, Съединените щати защитавали Германия от опасността да се окаже свръхзависима от Русия.

"Германия прави огромна грешка, като разчита толкова много на газопровода. Но Германия отново гледа своя интерес и се справя добре", посочи Тръмп.

"Северен поток 2" е съвместно предприятие на руския енергиен гигант "Газпром" и пет европейски компании. Той има за цел да доставя 55 милиарда кубически метра руски природен газ годишно директно в Германия и в други европейски страни чрез тръбопровод по дъното на Балтийско море.

Въпреки, че проектът беше приветстван от някои страни в Европа, останалите му се противопоставиха с мотива, че той крие опасност от зависимост на Европа от Русия и намалява ролята на Украйна при транзита на руски газ.

От своя страна Русия уверява, че тръбопроводът е изцяло търговски проект.

САЩ обясниха защо се противопоставят на "Северен поток-2" и "Турски поток"

САЩ обясниха защо се противопоставят на "Северен поток-2" и "Турски поток"

Щял да засили влиянието на Русия върху европейските страни