Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обсъждал облекчаване на санкциите срещу Иран, за да подпомогне осигуряването на среща с иранския президент Хасан Рохани по-късно този месец, което е накарало тогавашния съветник по националната сигурност Джон Болтън да се противопостави енергично срещу подобна стъпка. Това са разкрили трима души, запознати с въпроса, цитирани от "Блумбърг".

След среща в Овалния кабинет в понеделник, когато е лансирана идеята, финансовият министър Стъвин Мнучин е изразил подкрепата си за този ход като начин за възобновяване на преговорите с Иран, уточняват част то хората. По-късно през деня Тръмп е решил да уволни Болтън, чието напускане беше обявено вчера.

Тръмп уволни Джон Болтън

Тръмп уволни Джон Болтън

Услугите му вече не били необходими в Белия дом

Белият дом е започнал подготовка Тръмп да се срещне с Рохани този месец в Ню Йорк в кулоарите на годишното Общо събрание на ООН в седмицата, която започва на 23 септември. Далеч не е ясно дали иранците биха се съгласили на разговори, докато са в сила тежките американски санкции.

Един от сценариите, споделен от двама от хората, щял да е Тръмп да се присъедини към среща между Рохани и френския президент Еманюел Макрон. Хората са казали, че нямали индикация, че това наистина ще се случи.

Цените на петрола сорт "Брент" паднаха с над 2% до 61,05 долара за барел след новината.

Въпреки че Тръмп не крие желанието си да седне на една маса с иранските лидери - ход, който ще прекъсне повече от четири десетилетия американска политика - има значителни политически пречки, с които Тръмп би трябвало да се справя, ако иска това да се случи. Въпреки това отстраняването на Болтън подобрява шансовете за среща.

Иран клони към преговори, вярват в САЩ

Иран клони към преговори, вярват в САЩ

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е възможно да разговаря с иранския президент Хасан Рохани

Болтън изгради кариерата си върху твърд подход към Иран, отдавна призовавайки за превантивни удари срещу страната за унищожаване на ядрената ѝ програма. Внезапното му уволнение веднага породи спекулации - и тревога в някои среди, - че американската кампания за "максимален натиск" може да бъде смекчена в опит да привлече иранските лидери към масата за преговори.

Облекчаването на каквито и да е санкции без големи отстъпки от Иран би подкопало кампанията за натиск, която не само Болтън, но и държавният секретар Майкъл Помпео и Тръмп заявиха, че е единственият ефективен начин да накара Иран да промени поведението си.

Европейските съюзници на Америка, разочаровани от оттеглянето на Тръмп от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. и поставени в трудно положение от американските санкции в стремежа си да търгуват с Иран, отчаяно искат да намерят начин да посредничат за постигането на споразумение между САЩ и Иран. Френският президент Еманюел Макрон дори покани иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф на разговари в кулоарите на срещата на Г-7 във Франция миналия месец и спечели устна подкрепа от Тръмп за облекчаване на санкциите. Тогава нищо не се случи.