Американският президент Доналд Тръмп определи Джон Бренън като най-лошия директор на ЦРУ, стана ясно от съобщение в Twitter. Припомняме, Бренън ръководеше Централното разузнавателно управление от 2013 до 2017 г.

Тръмп изрази съмнение в това, че Бренън ще го съди заради отнетия допуск до държавните тайни, както по-рано заяви бившият шеф на ЦРУ.

Бренън: Тръмп работи с руснаците и сега отчаяно се опитва да прекрати разследването

Бренън: Тръмп работи с руснаците и сега отчаяно се опитва да прекрати разследването

В статия за "Ню Йорк таймс" бившият топ разузнавач цитира медийна информация

"Надявам се, че най-лошият директор на ЦРУ в историята на нашата страна - Джон Бренан, ще подаде иск. След това ще бъде много лесно да се получат всички негови записи, текстове, електронни писма и документи, за да се покаже не само слабата му работа, но също и това, че е свързан с фалшифициране на лова на вещици (спецпрокурора, водещ разследването за вмешателство на Русия в президентските избори в САЩ Робърт Мюлер). Той няма да заведе дело", убеден е Тръмп.

Той подчерта, че няколцина се изказват в защита на Бренън във връзка с това, че допускът му до секретна информация обезпечава "много пари, висок авторитет", а също и позиция в ръководство на редица организации.

"Това, разбира се, не е благодарение на добрата му работа! Той е "политикан", написа американският президент.

Нападнаха Тръмп след отнемане достъпа на Бренън до секретна информация

Нападнаха Тръмп след отнемане достъпа на Бренън до секретна информация

В демокрацията достъпът до секретна информация не трябва да се използва като пионки

В понеделник над 175 бивши високопоставени сътрудника на Пентагона и Държавния департамент поставиха подписите си под заявлението, осъждащо Тръмп заради лишаването на Бренън от допуск до класифицирана информация. Миналата седмица 60 бивши ръководители и високопоставени чиновника на американските спецслужби се застъпиха за бившия директор на ЦРУ, заявявайки, че е инсинуация обвинението към него за незаконни действия докато е бил на поста си.

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Президентът на САЩ отрече руска намеса във вота

На 15 август прессекретарят на Белия дом Сара Сандерс заяви, че президентът лишава Бренън от допуск до класифицирана информация.
Тя допълни, че Тръмп е предприел тази стъпка, за да предотврати изтичане на конфиденциална информация. Освен това, по думите й, президентът разглежда възможността да лиши от допуск до тайните още един от бившите шефове на ЦРУ - Майкъл Хейдън, бивши ръководител на ФБР Джеймс Коми, бившия директор на контраразузнаването на САЩ Джеймс Клепър и неколцина други служители.

Бренън оглавяваше ЦРУ от 2013 г до 2017 г. Преди това бе съветник на бившия американски президент Барак Обама по въпросите за борбата с тероризма. Бренан напусна поста си на 20 януари 2017 г., в деня, в който Тръмп встъпи в длъжност. До тогава нееднократно двамата се критикуваха и задочно си разменяха различни обвинения.

Джон Бренън: Русия нагло се намеси в изборите ни

Джон Бренън: Русия нагло се намеси в изборите ни

На изслушване в конгреса...