Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал указ за имиграцията, който изисква от търсещите убежище да подават молбите си на пункта, където влизат в САЩ и забранява на нелегалните имигранти да искат убежище, съобщават американските медии.

"Ние имаме нужда от хора в нашата страна, но те трябва да дойдат законно и трябва да имат заслуги", изтъкна Тръмп пред журналисти преди да се качи на самолета за Париж.

Кметът на Лондон към Тръмп: Абсурдно е да се свързва имиграцията с престъпността

Кметът на Лондон към Тръмп: Абсурдно е да се свързва имиграцията с престъпността

Според Тръмп кметът вършел много лоша работа

Указът беше подписан, след като преди седмици Тръмп обеща да се справи с нелегалната имиграция, докато керван от няколкохиляди мигранти се насочва към южната границата на САЩ от Централна Америка.

Законът е временна мярка и заобикаля действащите закони, които гласят, че всеки, който кандидатства за убежище в САЩ, има право да бъде изслушан, независимо дали е пристигнал законно или нелегално.

Тръмп подписа нов указ за ограничаване на имиграцията
Обновена

Тръмп подписа нов указ за ограничаване на имиграцията

90 дни за 6 мюсюлмански държави и 120 дни за бежанци

Мярката представлява част от последните опити на Тръмп да затегне сигурността по границата и да спре имиграцията. Преди междинните избори за Конгреса на САЩ Тръмп обмисляше да прекрати даването на гражданство по рождение - политиката, която гарантира, че всички деца, родени на територията на САЩ, автоматично се превръщат в американски граждани.

"Ние сме единствената страна в света, в която човек идва и има бебе и то е гражданин на САЩ в продължение на 85 години с всички тези ползи", коментира Тръмп, допълвайки: "Това е нелепо. Това е абсурдно. И на това трябва да бъде сложен край."

Тръмп спира имиграцията от мюсюлманския свят и дава начало на стената по границата с Мексико

Тръмп спира имиграцията от мюсюлманския свят и дава начало на стената по границата с Мексико

САЩ възнамеряват да забранят за най-малко 30 дни

Всеки указ, който прекратява гражданството по рождение, вероятно ще предизвика конституционен дебат и ще бъде оспорен във Върховния съд, тъй като гражданството по рождение понастоящем е гарантирано съгласно 14-тата поправка на Конституцията на САЩ.

В допълнение към промените в политиката, Тръмп също така засили физическата охрана на границата между САЩ и Мексико, чиято дължина е около 3200 км. Над 5200 американски войници бяха изпратени на границата, за да издигнат огради от бодлива тел и да осигурят наблюдение и логистична поддръжка на служителите на Националната гвардия, митничарите и граничарите.