Тръмп и неговите съветници бяха готови с брутална циничност да пожертват възрастните и болните. Но не успяха нито да спасят икономиката, нито да обезпечат втори мандат. Американците се пробуждат, констатира Инес Пол в коментар за Дойче веле.

Светът, който обитава американският президент, е малък, обозрим и прост. Тръмп приема за истина само онова, коeто му върши работа. Отстранява от обкръжението си всекиго, чието мнение не му харесва. Наказва всяка критика с прокуждане. А фактите, които объркват политическите му сметки, той просто игнорира. Завинаги.

Напълно предвидим е и неговият политически дневен ред: дава на онези, които си имат достатъчно, за да ги направи още по-богати. И поддържа радикалните религиозни групи, за да си осигури гласовете им, каквото и да става.

Вирусът разклати златната къщичка от карти на Тръмп

До началото на пандемичната криза тази тактика работеше. Икономиката вървеше, разкрасяваните данни за безработните в страната ставаха все по-красиви, а твърдото ядро на неговите привърженици се радваше на силния човек в Белия дом, който демонстрира пред света колко велика е Америка, когато се занимава единствено със самата себе си.

И изведнъж, като гръм от ясно небе, се появи смъртоносният вирус. Невидим и непредвидим, той разклати цялата златна къща от карти на 45-ия президент на САЩ.

Докато целият свят умува какви предпазни мерки са необходими, още от самото начало Тръмп отказва да приеме реалността. Сякаш продължава да води своето риалити шоу по телевизията, чийто сценарий пише саморъчно и еднолично.

Цинични сметки, които не спасиха икономиката

Още от първия ден на пандемията той и част от неговите съветници с брутален цинизъм бяха готови да пожертват възрастните и болните, за да не се превръщат лошите икономически показатели в заплаха за преизбирането му. Всичко трябваше да си продължи, както е било - никакво затваряне на магазини, никакво намаляване на оборота. Тогава обаче в Ню Йорк настъпи същински ад. Най-късно в онзи момент Тръмп трябваше да поеме отговорността и да постави здравето на американските граждани на първо място. Длъжен беше да призове хората да носят предпазни маски и да спазват дистанция, за да не стане още по-лошо.

Един силен мъж?

Но не би. Един силен мъж никога не показва уязвимост. За Тръмп дори носенето на маска е политически акт. Всичко се инструментализира и се превръща в партийно-политическо послание. Не случайно републиканците масово смятаха, че маските са само за лигльовци-демократи. И вирусът се разпространи безпрепятствено най-вече в онези американски щати, където доминират републиканците.

Уж трябваше да се помогне на икономиката, но стана точно обратното. Най-тежко пострадаха щатите с най-либерални мерки срещу вируса. Тоест, онези региони в САЩ, където отговорните политически фактори не посмяха да ограничат индивидуалните свободи на хората, за да не пострада собствената им популярност. Тези дейци осезателно чувстваха подкрепата на своя президент, който и до днес се опитва да представи всичко като вражеска акция.

Есента на патриарха: Тръмп губи подкрепа.

През последните дни се появиха сериозни пукнатини в тази фалшива конструкция. Тъкмо в районите, където Тръмп много разчита на изборна победа, положението днес е катастрофално. Болниците вече изнемогват, а след празниците от миналата седмица се очаква нов взрив на инфекциите.

Кметове и губернатори вече масово налагат задъжителното носене на маски, включително и в щати като Тексас, където това доскоро беше немислимо. На предизборните прояви на Тръмп идват все по-малко хора, а расистките коментари, с които той се опитва да отклони вниманието от тежката ситуация, предизвикват точно обратния ефект у много американци. Все повече републиканци се отнасят критично към президента и мераците му за втори мандат.

За разлика от държавния си глава, много американци изглежда се пробуждат. Страхът, че може да се разболеят, ако не и да умрат, че може най-малкото да загубят близък човек заради Ковид-19, постепено се надига. Надига се в една страна, която само преди по-малко от 4 години настани Доналд Тръмп в Белия дом.