САЩ се присъединиха към инициативата за засаждането на 1 трилион дървета по света (1T.org). Това обяви самият президент на САЩ Доналд Тръмп по време на речта си пред Световния икономически форум в Давос.

Със засаждането на дърветата се цели извличането на 200 гигатона въглерод от атмосферата в рамките на 10 години.

"Трябва да сме въглеродно отрицателни и да извличаме съществуващия въглерод в атмосферата сега", се изтъква на сайта на инициативата за засаждането на 1 трлн. дървета на планетата.

Междувременно американският бизнесмен Марк Бениоф похвали Тръмп за присъединяването към инициативата, като по думите му това е може би най-добрата новина от речта му.

От своя страна изпълнителният директор на международната природозащитна организация Greenpeace ("Грийнпийс") Дженифър Морган обяви, че не е впечатлена от представянето на Тръмп в Давос.

По думите ѝ инициативата за засаждането на 1 трлн. дървета не може да компенсира по-широката атака срещу критичното положение с климата.

Според Морган Тръмп все още не разбира кризата с климата.

"Да приемаш, че можеш да имаш велика, печелеща Америка и щастливи американци, без да разбираш риска за американците от климатичните промени, е изумително", изтъкна шефката на "Грийнпийс", допълвайки: "Това просто демонстрира нивото на отказ (да се признаят проблемите с климата) и пленяването на това правителство от въгледобивната, петролната и газовата промишленост."