Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя Китай да остане "твърд и непромокаем" на границата си със Северна Корея, докато не бъде сключено окончателно споразумение с Пхенян.

Тръмп цитира твърдения, според които границата между Китай и Северна Корея е станала много по-пропусклива в последно време, което е позволило на хора и стоки да преминават по-лесно.

Американският държавен глава също така заяви, че желае Северна Корея да бъде успешна страна, но едва след подписването на споразумение за обезпечаване на нейната денуклеаризация.

"Китай трябва да продължи да бъде твърд и непромокаем на границата със Северна Корея, докато не бъде сключено споразумение. Говори се, че в последно време границата е станала много по-пропусклива. Искам това да се случи, а Северна Корея да бъде МНОГО успешна, но само и единствено след подписването!", отсече Тръмп в профила си в "Туитър".

Междувременно Тръмп разкритикува остро сенатора от Демократическата партия Чък Шумър заради търговското споразумение с Китай. Президентът подчерта, че предишната администрация на Барак Обама "не е направила нищо" да защити САЩ. Той обаче отбеляза, че е обсъждал въпроса с Шумър и обещал "честна търговия" с Пекин.

Китай и САЩ: Няма да влизаме в търговска война

Китай и САЩ: Няма да влизаме в търговска война

Пекин ще увеличи търговския обмен със САЩ

Коментарите на американския президент бяха направени, след като през уикенда финансовият министър Стивън Мнучин обяви, че страната му е решила да прекрати търговската война с Китай, докато двете страни работят върху рамка за сключване на търговско споразумение.