Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува академията, връчваща най-авторитетните филмови награди "Оскар", за удостояването на "Паразит" с наградата за най-добър филм, защото продукцията е южнокорейска, съобщават американските медии.

"Колко зле бяха наградите на Академията тази година", запита Тръмп по време на предизборен митинг в Колорадо Спрингс, щата Колорадо. Тълпата е отговорила с бурни освирквания.

"Победителят е филм от Южна Корея, какво по дяволите беше всичко това", изригна Тръмп и продължи: "Имаме достатъчно проблеми с Южна Корея по отношение на търговията и на всичкото отгоре те им дават наградата за най-добър филм на годината."

"Паразит" постигна исторически успех на оскарите тази година като първия филм, който не е на английски език и който печели наградата за най-добър филм. Капиталистическата сатира спечели и наградите за най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий и най-добър международен филм.

"Добре ли е това? Не знам. Търся, например - дали не можем ли да се върнем към "Отнесени от вихъра", моля", отбеляза президентът на фона на бурни овации.

"Отнесени от вихъра", който разказва историята на дъщерята на собственик на плантация в щата Джорджия по време и след Гражданската война, отдавна е критикуван за това, че изобразява отношенията между черните роби и техните бели господари. Романът, на който е базиран филмът, описва расистката организация Ку Клукс Клан като "трагична необходимост" и използва унизителни обиди за чернокожите, така че NAACP (Националната асоциация за напредък на цветнокожите) се включи в производството на филма. Продуцентите изтриха расовите епитети, след като черните актьори във филма - Хати Макданиел влезе в историята като първия чернокож актьор, спечелил "Оскар" за ролята си - се оплакаха.

След като "Паразит" спечели "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм, неговият режисьор Пон-Джун-хо каза: "Веднъж след като преодолеете високата един инч бариера на субтитрите, ще се запознаете с още толкова много невероятни филми. Мисля, че използваме само един език: киното."

Neon, студиото, което продуцира "Паразит", отговори на подигравката на Тръмп в "Туитър" със своя собствена подигравка: "Разбираемо, той не може да чете."