Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Русия да прекрати подкрепата си за "зверствата" на режима в Сирия, след като той изрази американската загриженост за насилието в провинция Идлиб, съобщиха от Белия дом, цитирани от "Франс прес".

От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу притисна руския си колега Сергей Лавров по повод атаките на Дамаск срещу последния контролиран от бунтовниците бастион в Сирия.

Подкрепян с въздушни удари от Русия, сирийският президент Башар Асад постигна нови териториални успехи вчера, след като засили офанзивата си срещу северозападната провинция Идлиб.

Армията на Асад превзе град Анадан с помощта на руската авиация

Армията на Асад превзе град Анадан с помощта на руската авиация

След масирани въздушни удари…

В разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Тръмп е изразил "загриженост относно насилието в Идлиб, Сирия и ... изтъкна желанието на САЩ да видят края на подкрепата на Русия за зверствата на режима на Асад".

Турция има 12 наблюдателни пункта в Идлиб като част от споразумение през 2018 г., постигнато между Анкара и Москва за предотвратяване на офанзива на сирийския режим, но въпреки това силите на сирийския режим продължават офанзивата си.

Смята се, че четири от турските постове са обкръжени от сирийските сили, а Анкара заплаши, че ще нападне Дамаск до края на февруари, ако Асад не отстъпи.

Ердоган: Бомбардираме цяла Сирия, ако режимът на Асад и Русия не спрат избиването на цивилни

Ердоган: Бомбардираме цяла Сирия, ако режимът на Асад и Русия не спрат избиването на цивилни

Тази закана отправи президентът на Турция Реджеп Ердоган

"Подчертах, че атаките в Идлиб трябва да спрат и е необходимо да се установи трайно примирие, което няма да бъде нарушено", каза турският външен министър пред журналисти на Мюнхенската конференция по сигурността, след като се срещна с руския си колега.

Поддръжникът на бунтовниците Турция и съюзникът на Дамаск Русия работиха в тясно сътрудничество със Сирия през последните години, въпреки че бяха на противоположни страни в продължаващия вече 9 години конфликт.

Турска делегация се отправя към Москва днес, след като руски официални лица посетиха Анкара миналия уикенд, но не успяха да постигнат конкретно споразумение.

Срийският център за наблюдение на правата на човека обяви вчера, че силите на режима "контролират всички села и малки градове около Алепо за първи път от 2012 г."

Силите на режима от седмици постигат успехи в Северозападна Сирия и превземат територии, контролирани от джихадисти и бунтовници, съсредоточавайки последните си операции западно от провинция Алепо.

Разследване разобличава отричанията на Русия за химическа атака на Асад в Сирия

Разследване разобличава отричанията на Русия за химическа атака на Асад в Сирия

ОЗХО нанесе удар на твърденията на Русия