Първото разполагане на ядрени бойни глави извън територията на Русия от средата на 90-те години на миналия век е значителна промяна както в политиката на руското правителство, така и в глобалната ситуация с неразпространението на ядрени оръжия. Това смятат експерти, с които говори "Ройтерс".

Едновременно с това Пентагонът излезе с изявление, в което заявява, че САЩ не виждат никакви признаци Русия да се готви за използва ядрените си оръжия.

"Видяхме съобщенията и изявленията на Русия и ще продължим да следим ситуацията", се казва в изявлението на американското министерство на отбраната. Пентагонът заявява и че няма причина да променяме начина, по който действат стратегическите ядрени сили, и не виждат признаци и Русия да се готви да използва ядрени оръжия.

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Не било нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие

Николай Сокол от Виенския център за разоръжаване и неразпространение на оръжията, посочва, че Русия винаги се е гордеела, че няма ядрени оръжия извън територията си, но сега се случва голяма промяна.

Ханс Кристенсен от Асоциацията на американските учени коментира изявлението на руския президент Владимир Путин, като част от неговата си игра - да сплаши страните от НАТО. Според него не се получа никакво военно предимство в преместването на тези оръжия в Беларус, а самата Русия вече има достатъчно такива оръжия и сили на своя територия.

Даниел Хогста от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) посочва обаче, че явно докато президентът Путин разполага с ядрени оръжия, Европа не може да бъде в безопасност. Той поставя акцент върху ядрената ескалация в изявлението на Путин и оправданието му с факта, че членовете на НАТО споделят такива оръжия помежду си. "Но ако държавите по света останат съучастници в подход, при който ядрените оръжия се разглеждат като нещо различно от глобален проблем, това само помага на Путин да се държи безнаказано."

Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус е голяма стъпка към ескалация на конфликта в Украйна. По време на конфликта Путин неведнъж споменаваше ядрените оръжия, но той предприе само една конкретна практическа стъпка, когато обяви прекратяването на действието на договора СТАРТ III.

Дори вербалната заплаха за използване на ядрени оръжия, чийто основен атрибут е възпирането, сама по себе си е действие, което има изключително негативно въздействие върху стратегическата стабилност в света. Какво да кажем за практическото преместване на заряди, макар и тактически, в зоната на военните действия.

Говорейки за разполагането на тактически ядрени бойни глави в Беларус, Путин се позовава на действията на САЩ. Американците действително съхраняват някои ядрени арсенали в европейски страни, предимно в Турция и Западна Европа. Нещо повече, САЩ дори провеждат програма за модернизация на тези бойни глави. В момента в американските складове се съхраняват само свободно падащи бомби - там не са останали тактически ракети с ядрени бойни глави. Техните партньори не могат да ги използват без разрешението на американските военни - това е технически невъзможно.

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Не било нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие

Въпреки това, за разлика от Русия, Съединените щати, макар и да държат такива на склад, те не участват в голяма и кървава война на европейския континент и не използват тези оръжия като аргумент в политическото противопоставяне нито с руснаците, нито с някоя друга страна.

Думите на Путин и самият повод, който за преместването на ядрени оръжия в друга страна е особено тревожен на фона на военен конфликт. До неотдавна това ставаше на думи, а сега бойните глави ще бъдат физически преместени, пише и BBC.

Между другото, появата на снаряди с обеднен уран в ръцете на украинската армия е слаб аргумент за подобна ескалация - с такива снаряди разполага и руската армия, а строителството на склад за тактически ядрени боеприпаси в Беларус явно е започнало много преди заместник-министърът на отбраната на Великобритания да обяви предаването на такива боеприпаси на украинците. Въпреки това поводът беше достатъчен, за да може Путин публично да обяви подобна стъпка.

По думите на Путин Русия вече е преоборудвала 10 самолета на беларуските военновъздушни сили за използване на ядрени бойни глави - те разполагат с изтребители Су-27 и Су-30, които потенциално могат да използват такива боеприпаси. Прехвърлянето на комплекса "Искандер" трябва да се възприема много по-сериозно.

Що се отнася до използването на тактически ядрени оръжия, от практическа гледна точка няма смисъл да се използват във война като тази, която се води в Украйна. Те са предназначени за широкомащабни офанзиви на многобройните армии на Варшавския блок срещу НАТО. За да се получи някакво предимство на бойното поле, трябва да се използват много такива бомби или ракети.

Смята се обаче, че подобна ескалация ще удари и този, който се реши на подобна стъпка. Ядрените оръжия са един от най-големите страхове на света и който ги използва през XXI век, вероятно ще се превърне в изгнаник за всички останали нации.