Британският външен министър Лиз Тръс изпреварва с 22 процентни пункта съперника си Риши Сунак в надпреварата за следващия лидер на консерваторите и министър-председател на страната.

Снимка 584102

Източник: EPA/БГНЕС

Това показаха в събота резултатите от  проучване на Opinium Research, проведено  сред членове на Консервативната партия, съобщи "Ройтерс".

Така, тя отново е фаворит в проучване. 

Сред извадка от 450 партийни членове, които вече са решили как ще гласуват на текущите избори за лидерство, Тръс получава 61%, а бившият финансов министър Сунак - 39 процента.

Приблизително 200 000 членове на управляващите консерватори гласуват за заместник на премиера Борис Джонсън, който след поредица от скандали през юли се оттегли.

YouGov: Тръс води пред Сунак с 62% срещу 38%

YouGov: Тръс води пред Сунак с 62% срещу 38%

Месец и половина преди вота

Гласуването за лидерство се провежда чрез гласуване по пощата, като победителят трябва да бъде обявен на 5 септември.

Анкетата е проведена между 8 август и 12 август.

Проучването показва, че първите три причини за подкрепата на Тръс са неприязън към Сунак, усещането, че тя е по-надеждна и че е останала лоялна към Джонсън. Оставката на Сунак предизвика и падането от власт на Джонсън.

Поддръжниците на Сунак казаха, че той е по-добър в икономиката и е най-компетентният или интелигентен от двамата кандидати.

Наблюдава се също така "носталгия по Джонсън" сред членовете на партията - 63% от запитаните предпочитат Джонсън да остане начело, вместо Тръс да поеме управлението. Предпочитанието за Джонсън пред Сунак е още по-силно - 68%.

Икономиката в криза обсъдиха на дебат Тръс и Сунак

Икономиката в криза обсъдиха на дебат Тръс и Сунак

Според Сунак, обещаваната от Тръс помощ за битовите сметки е опасен популизъм