По последна информация на източници от Централната избирателна комисия, цитирани от Ройтерс, след 92 процента преброени бюлетини води настоящият кмет на Букурещ Траян Бъсеску с 51.8 на сто срещу 48.2 за Нъстасе.

Бъсеску-Нъстасе По-рано днес бе съобщено, че двамата претенденти за президентския пост в Румъния - премиерът Адриан Нъстасе и кметът на Букурещ Траян Бъсеску, имат еднакви шансове да спечелят втория тур на изборите, който се проведе вчера.

Според две социологически агенции, Нъстасе и неговият съперник Бъсеску са получили по 50% от гласовете.

Хиляди привърженици и на двамата кандидати излязоха на улиците за да ги подкрепят, информира бТВ.

Премиерът Нъстасе - кандидат на управляващите социалдемократи, беше смятан за фаворит преди вчерашния втори тур, но наблюдатели прогнозираха, че ако в градовете гласуват активно, това може да обърне вота в полза на Траян Бъсеску - кандидат на опозиционния центристки съюз "Справедливост и истина".

"Социологическите проучвания показаха, че властта, която забрави всякакво благоприличие и опита да контролира всичко, може да бъде победена", заяви Бъсеску.

Президентът Йон Илиеску призова Бъсеску да не бърза да се обявява за победител, преди да са съобщени окончателните резултати. Очаква се те да бъдат известни в сряда.

От своя страна премиерът Нъстасе също се обяви за победител. Вечерта хиляди негови привърженици се събраха пред централата на Социалдемократическата партия.
"Най-вероятно утре сутринта ще знаем резултата. За сега аз съм доволен, че екзит-пола ми дава преднина от приблизително 160 000 гласа", каза Нъстасе.

Агенция "Ройтерс" коментира, че Румъния е разделена на две. Градската средна класа укрепва все повече и очаква бързи реформи, каквито обещава Бъсеску. Другата страна е бедната, селскостопанска провинция. Там със силни позиции са социалдемократите на Нъстасе, които са свързани с бившите комунисти.