пясъчна буря Специална група метеоролози, прикрепена към американските части в Ирак, има за задача да определи кое оръжие е най-удачно в зависимост от прогнозите за времето.

Съвременната война се основава на превъзходството в информацията, заявява военният метеоролог от щаба на шведската армия Бенгт Улсон. Според него сводките за времето се явяват съставна част от този род информация.

Улсон отбелязва, цитиран от NEWSru, че съюзническите части в Ирак трябва да се съобразяват с три важни фактора.

Първият е топлото време. Коалицията трябва да приключи с бойните действия до настъпването на истинските горещини в Ирак. Още сега, дава пример той, в южния град Басра е 30 градуса и това далеч не е пределът.

Според сводките на метеорологичните служби средната температура през юли е 32-35° С, максималните температури през този месец достигат 40-43°, минималните 25-28°, абсолютният максимум е 57° С. Средната температура през януари е 16-18°, минималните - 4-7° С, абсолютният минимум в северната част на страната е минус 18° С.

Второ – сериозен проблем е ниската облачност, при който системите за насочване на ракетите не функционират както трябва.

И трето – пясъчните бури. Те правят невъзможни полетите на вертолетите, тъй като е твърде висока вероятността да откажат двигателите на машините. Името “пясъчна буря” – самум, в превод означава ядосан. Със същото основание тя може да се нарече прашна буря, защото представлява издигащи се във въздуха миниатюрни частици пясък и прах, които вятърът пренася от пустинята.

Злият самум започва с падане на атмосферното налягане. Относителната влажност на въздуха в дневните часове се понижава до 5 – 15%, температурата се повишава до 40 градуса. Във въздуха се наблюдава повишена концентрация на пясък и прах в жълто – червен цвят. Дори при затворени врати и прозорци прахът влиза в помещенията. Той лесно прониква през дрехите и се наслоява в кожата.

Световната метеорологична организация (СМО) на ООН заяви, че е готова да реализира програма за потушаване пожарите в Ирак, които възникнаха в резултат на подпалването на нефтените резервоари и кладенци.

Според метеоролозите войната застрашава всички държави на изток от Ирак и може да има тежки последствия за атмосферата.

Вече се наблюдават изменения в микроклимата на Ирак. Това личи най–вече от факта, че едновременно с пясъчната буря в страната заваля проливен дъжд, което рязко влоши видимостта.

По думите на представителя на СМО има опасност веществата, отделени при изгарянето на кладенците, да предизвикат парников ефект, от което ще пострадат всички страни.

След края на операцията “Пустинна буря” през 1991 г атмосферният въздух в региона се изчисти от веществата, отделени от горящите кладенци, чак след половин година, припомня ИТАР-ТАСС.