Трима души са били убити и 12 са били ранени при въздушни удари срещу турски военен конвой, пренасящ боеприпаси, след като той навлезе в Северна Сирия по-рано днес, отправяйки се за контролираната от бунтовниците и опозицията провинция Идлиб, съобщиха от турското военно министерство, цитирани от световните осведомителни агенции.

Анкара осъди атаката, която "нарушава споразуменията и сътрудничеството с Русия".

Засега не е ясно дали сирийски правителствени или руски военни самолети са ударили близо до турския военен конвой, но събитието отбелязва рязка ескалация на напрежението в северозападната провинция Идлиб, където сирийските войски провеждат настъпление от седмици насам.

Турската армия влезе в Сирия

Турската армия влезе в Сирия

Турски бронетранспортьори са нарушили границата

Сирийската държавна новинарска агенция САНА уточни, че турският конвой е навлязъл в Сирия, за да помогне на бунтовниците в град Хан Шейхун, които се сражават срещу сирийските правителствени сили. САНА определи действията на Турция като "акт на агресия".

Офанзивата заплашва не само града, който е под контрола на бунтовниците от 2014 г., но също така и да обкръжи бунтовниците в единствената друга територия, която контролират в съседната провинция Хама.

Анкара подкрепя някои от бунтовниците в Северозападна Сирия и разположи сили в Идлиб съгласно споразумения с Русия, която е най-големият съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Сирийското външно министерство разкритикува остро Турция, изтъквайки, че конвоят се състои от бронирани бойни машини, натоварени с боеприпаси и се е насочил към Хан Шейхун, голям град в Идлиб под контрола на бунтовниците, като провинцията е последната тяхна крепост в страната.

Частната турска новинарска агенция DHA съобщи, че сирийски правителствени самолети са ударили по маршрута на турски военен конвой, състоящ се от бойни машини и военнослужещи. Турската агенция добави, че конвоят се бил насочил към два турски наблюдателни поста в района, когато е попаднал под обстрела на сирийските военновъздушни сили.

В информацията се допълва, че конвоят не е могъл да продължи, тъй като маршрутът между Маарет ал Нуман и Хан Шейхун е бил ударен, като намерил укритие на безопасно място. Турската агенция не съобщи за жертви.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, посочи, че въздушните удари, за които се смята, че са извършени от Русия, са ударили близо до магистралата и са принудили турския конвой от близо 25 превозни средства да спре.

Очевидец е казал, че турски военен конвой, в който са били и бунтовници, съюзници на Турция, е навлязъл в Идлиб, но е бил спрян заради тежки бомбардировки там.

Позовавайки се на източник от сирийското външно министерство, САНА подчертава, че конвоят, натоварен с боеприпаси, няма да повлияе на "решимостта на Сирийската арабска армия да продължи да се бори срещу останките на терористите" в Хан Шейхун или другаде.

Полковник Мустафа Бакур от бунтовническата групировка "Джаиш ал Иза" заяви, че в покрайнините на града се водят битки. Бойци са пристигнали за подсилване на фронтовата линия, каза той, включително някои от Националната армия, подкрепяна от Турция бунтовническа сила, която е разположена близо до сирийско-турската граница.