Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че семейното планиране и контрацепцията не били за мюсюлманските семейства, като това е най-новият му коментар по темата за насърчаването на растежа на населението, който разгневи активисти за правата на жените, отбелязва „Франс прес”.

По думите на Ердоган, било отговорност на майките да осигурят продължаване на растежа на турското население, което се увеличи с около 1,3 процента през последните няколко години.

„Ще го кажа ясно... Трябва да увеличим броя на нашите потомци”, настоя турският президент в реч в Истанбул и продължи: „Хората говорят за контрол на раждаемостта, за семейно планиране. Никое мюсюлманско семейство не може да разбере и да приеме това! Както Бог и великият пророк ни наставляват, ние ще продължим по този път. И в това отношение основното задължение принадлежи на майките.”

Ердоган и съпругата му Емине имат двама синове и две дъщери. По-рано този месец турският президент присъства на пищната сватба на по-малката си дъщеря с известен бизнесмен от отбранителния сектор на Турция.

По-голямата му дъщеря Есра, която е омъжена за енергийния министър Берат Албайрак, има три деца.

Ердоган често дразни феминистките и защитниците на правата на жените с коментарите си за секса и семейното планиране.

В реч по случай Международния ден на жената през тази година той заяви, че вярва, че „една жена е преди всичко майка”.

През 2014 г. пък определи контрола върху раждаемостта като „предателство”, което рискува да предизвика „пресъхването” на цяло едно поколение.