Канада работи с международните си партньори, за да накараме Русия да разбере, че всякакви по-нататъшни действия срещу Украйна са абсолютно неприемливи. Това заяви в сряда премиерът Джъстин Трюдо, съобщи "Ройтерс".

"Ние стоим там с дипломатически отговори, със санкции, с пълна преса на международната сцена, за да гарантираме, че Русия уважава право на народа на Украйна да избира своите правителства", добави Трюдо.

Канада изпрати спецчасти в Украйна

Канада изпрати спецчасти в Украйна

Засилване на подкрепата

Канадският външен министър Мелани Джоли каза във вторник, че Отава ще вземе решение в подходящия момент за доставка на военна техника за Украйна.

Припомняме, че министерството на отбраната на Канада изпрати отряд специални части в Украйна заради опасения от ескалация на ситуацията на руско-украинската граница. 

Канадските военни по-специално трябва да помогнат за разработването на план за евакуация на канадски дипломати в случай на влошаване на ситуацията на руско-украинската граница. Официално тази информация не беше потвърдена пред телевизионния канал нито от Министерството на отбраната, нито от правителството на Канада.

От 2015 г. канадските въоръжени сили обучават войници и офицери от украинската армия на полигона Яворов в област Лвов в рамките на операция "Обединител". Мисията включва приблизително 200 канадски военни.

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

Всеки сценарий е възможен…

През март 2019 г. канадското правителство реши да удължи мисията в Украйна до пролетта на 2022 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова западните нации в сряда да останат единни в лицето на това, което той нарече "безмилостна" руска агресия срещу Украйна и увери лидера на Украйна в тяхната подкрепа, като същевременно призова украинците да бъдат силни.

Блинкън каза, че Русия има планове да засили военното си присъствие от около 100 000 войници по украинската граница и предположи, че скоро броят им може да се удвои. Блинкън каза също, че няма да представи официален писмен отговор на исканията на Русия, когато се срещне в петък с руския външен министър.

Шолц: Мълчанието за Украйна не е опция, Русия е наясно с нашата решимост

Шолц: Мълчанието за Украйна не е опция, Русия е наясно с нашата решимост

За справяне с пандемията трябва да се приложи действително глобална кампания за ваксинация

Администрацията на Байдън заяви по-рано, че предоставя допълнителни 200 милиона долара отбранителна военна помощ на Украйна, за да помогне за защитата на нейния суверенитет и териториална цялост. Зеленски благодари на Блинкън за помощта, както за посещението му и уверенията в подкрепа.

Германският канцлер Олаф Шолц каза на Световния икономически форум (WEF) в сряда, че напрежението на границата между Украйна и Русия трябва да бъде преодоляно и териториалната цялост на Украйна трябва да бъде запазена.

"След години на нарастващо напрежение мълчанието не е разумен вариант", подчерта Шолц.

"Русия е наясно с нашата решимост. Надявам се, че също е наясно, че ползите от сътрудничеството са значително по-високи от цената на по-нататъшната конфронтация", добави той.

По-рано тази седмица Шолц отбеляза, че Германия може да спре проекта за газопровода "Северен поток 2", в случай че Русия атакува Украйна.