Нелегалната миграция трябва да бъде спряна, това трябва да стане цел на ЕС. Това обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в края на срещата на високо равнище на страните по балканския маршрут на мигрантите, състояла се в австрийската столица Виена.

По думите ѝ, през последната година се наблюдава значителен напредък в борбата с нелегалната миграция. "Нашата цел трябва да бъде да спрем нелегалната миграция, доколкото това е възможно", каза Меркел, цитирана от ТАСС.

От своя страна канцлерът на Австрия Кристиан Керн изтъкна, че споразумението на ЕС с Турция за мигрантите "работи, но не така, както бихме искали".

Участниците в срещата във Виена под наслов "Миграцията през Балканите" обсъдиха споразумението на ЕС с Турция по намаляването на потока на бежанците, а също и затварянето на балканския маршрут за нелегалните мигранти.

Срещата на високо равнище на правитeлствените лидери на 10 европейски страни, които в най-голяма степен са засегнати от миграционната криза, бе организирана във Виена по инициатива на Керн.

В нея участваха ръководителите на Албания, България, Унгария, Германия, Гърция, Македония, Сърбия, Словения и Хърватия, както и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и министърът на вътрешните работи в оставка на Румъния Петре Тоба.