Истанбул трябва да бъде център на Организацията на обединените нации (ООН). Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в писмено изявление за 71-годишнината от основаването на организацията, съобщава турският в. "Хюриет".

След като последователно увеличи своите вноски в бюджета на ООН през последните години, Турция също така полага сериозни усилия да превърне Истанбул, който е пресечна точка на континенти и цивилизации, в център на ООН, посочил Ердоган, добавяйки, че Истанбул ще изпълни мисията и целите на ООН.

"Ние смятаме, че Истанбул, със своята древна история, културно богатство, стратегическо местоположение и природни красоти ще осигури критичен принос към мисията и целите на ООН като център на организацията", заяви той.

Повтаряйки фраза, която той често използва, Ердоган натъртил, че "светът е по-голям от пет" (имайки предвид най-вероятно петте страни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания).

"В съответствие с нашия призив, че "светът е по-голям от пет", който аз често подчертавам, ние ще продължим, във всяка платформа, нашата подкрепа за цялостна реформа на ООН, която ще гарантира по-справедливо представителство, както и по-демократично, прозрачно, ефективно и отговорно функциониране на Съвета за сигурност на ООН", подчертал турският държавен глава.

Отбелязвайки, че Турция е била "един от най-върлите защитници на ООН и ценностите, които тя представлява", Ердоган изтъкнал, че страната "е поела критично важни роли".