Амбициите на китайския президент Си Дзинпин към Тайван не трябва да се подценяват, въпреки че той вероятно е бил отрезвен от представянето на руските военни в Украйна. За това предупреди в четвъртък директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс, цитиран от "Ройтерс". 

Бърнс каза, че Съединените щати са знаели като въпрос на разузнаване, че Си е наредил на армията си да бъде готова да извърши инвазия в самоуправляващ се Тайван до 2027 г.

"Това не означава, че той е решил да извърши инвазия през 2027 г. или която и да е друга година, но това е напомняне за сериозността на неговия фокус и неговата амбиция", каза Бърнс на събитие в университета Джорджтаун във Вашингтон.

"Нашата оценка в ЦРУ е, че не бих подценил амбициите на президента Си по отношение на Тайван, каза той, като добави, че китайският лидер вероятно е "изненадан и обезпокоен" и се опитва да извлече поуки от "много лошото представяне" на Руска армия и нейните оръжейни системи в Украйна.

Русия и Китай подписаха партньорство миналия февруари малко преди руските сили да нахлуят в Украйна и икономическите им връзки процъфтяха, докато връзките на Русия със Запада се свиха.

Руската инвазия подхрани опасенията в Западен Китай, че е възможно да предприеме подобен ход срещу Тайван, демократичен остров, който Пекин казва, че е негова територия.

Китай се въздържа да осъди операцията на Русия срещу Украйна, но внимаваше да не предостави пряка материална подкрепа, която може да провокира западни санкции като тези, наложени на Москва.

"Мисля, че е грешка да се подценява взаимният ангажимент към това партньорство, но това не е приятелство напълно без граници", каза Бърнс.

Пентагонът се съмнява, че Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван

Пентагонът се съмнява, че Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван

Въпреки засилената военна дейност на Пекин около острова

Бърнс каза, че следващите шест месеца ще бъдат критични за Украйна, където Москва постига постепенни печалби през последните седмици.

Той също така каза, че правителството на Иран е все по-неспокойно от иранските жени, които режимът е разгневил.